De proef op de som!

Tim
Auto 3 minuten lezen

Steeds vaker krijg ik de vraag: “Tim, hoe zou jij naar het werk reizen als jij mij was?” En eigenlijk is het antwoord heel simpel: “Zo duurzaam en slim mogelijk.” Maar ik heb makkelijk praten. Ik hou van fietsen, lopen vind ik ook geen probleem, de bus gezellig en carpoolen handig en effectief. Bovendien is mijn werk niet te ver weg. Toch ben ik benieuwd wat nu de echte verschillen zijn. Ik ging op onderzoek uit.

De snelste optie
Laten we zeggen dat ik woon in de Beethovenlaan in Hengelo*. Aan de Nijverheidstraat in Enschede ligt ons kantoor. Met deze gegevens kan je via allerlei handige websites uitzoeken welke manier van reizen het goedkoopst en kortst is. Ik gebruikte Go About en Pendle.nl. En wat blijkt: de auto blijft het snelst. Dat verbaast me natuurlijk niets. In een ruim kwartier sta ik op mijn werk. Daarbij is echter nog geen rekening gehouden met de spits. Een enkele reis kost mij € 4,50. Waarvan ik inmiddels weet dat de kosten werkelijke veel hoger zijn, want dit zijn alleen de benzinekosten. Verzekering, wegenbelasting en onderhoud worden hierin niet meegenomen. Dat heb ik natuurlijk even gecheckt op Pendle.nl. En zelfs zonder dat is het ruim 3 keer meer dan met de trein. Ook de CO2 uitstoot is 5 keer minder via het spoor. Ik ben dan wel 42 minuten onderweg. En dan moet ik ook nog lopend of met de fiets van en naar het station.

Duurzaam en slim
De kleine 10 kilometer kilometer naar m’n werk fiets ik in 31 minuten, dat is sneller dan de trein en geeft natuurlijk de minste Co2 uitstoot. Wat ik dan wel mis zijn de 10 minuten in de trein die ik kan gebruiken om mijn mail te controleren of een kopje koffie te drinken. Aan de andere kant hoef ik na een uur fietsen op zo’n dag niet meer de sportschool in. Dat scheelt geld en tijd!

Creatieve oplossingen
Natuurlijk zijn er nog meer opties. De bus bijvoorbeeld. Deze duurt net zo lang als de trein, de CO2 uitstoot is 2 keer zo veel en ook de kosten vallen hoger uit. Ik hoef wel minder ver te lopen, wat fijn is als het regent. En de optie is nog steeds de helft duurzamer en goedkoper dan met mijn auto. Wil je toch met de auto en kosten besparen? Dan kan je natuurlijk ook carpoolen. Ik weet nu dat als ik 1 collega meeneem, de auto al een vergelijkbare optie is ten opzichte van de bus. Stop ik mijn auto vol met 4 extra inzittenden dan verslaan we ook de trein. En het is ook nog eens gezelliger ook! Of als ik echt voor snel en makkelijk kies, werk ik lekker een dagje vanuit huis.

Eigen energie
Ikzelf blijf gewoon met de fiets gaan. Soms neem ik de elektrische variant en ben ik nog sneller op mijn werk. Vroeger had ik ook nog een brommer staan. Maar deze kleine voertuigen stoten maar iets minder uit dan een auto. Dat vind ik niet de moeite waard. Ik kijk uit naar de dag dat alles elektrisch gaat. Tot die tijd gebruik ik zoveel mogelijk van mijn eigen energie.

* De Beethovenlaan is natuurlijk niet mijn echte adres. Ik zou de fanmail niet aan kunnen! 

Poll

Menu