De zwartste dag van het jaar!

Tim
Auto 3 minuten lezen

Jullie kennen mij inmiddels: ik ben vaak op de weg te vinden. En hoewel ik geniet van het veranderende uitzicht, weet ik ook welke risico’s al dat reizen met zich mee brengt. Vooral nu zwarte zaterdag dichterbij komt. Want velen hebben waarschijnlijk geen idee waar de benaming zwarte zaterdag van oorsprong vandaan komt.

31 Juli 1982

Ook ik hoorde het tragische verhaal laatst voor het eerst. Het was regenachtig op 31 juli 1982 en door de vakantie ontzettend druk op de Franse snelwegen. Heel Noord-Europa leek op weg naar zonnigere bestemmingen. Door de weersomstandigheden klapte een bus op zijn voorganger, er ontstond een brand en er kwamen 53 mensen om het leven. 44 daarvan waren nog geen 18 jaar oud. Sinds die dag staat de eerste zaterdag van de vakantie bekend als zwarte zaterdag. Een dag om nooit te vergeten.

3 augustus 2019

Ieder jaar hebben we nu meerdere ‘zwarte zaterdagen’. Zo ook weer tijdens de zomervakantie op 3 en 10 augustus. Zonder ongelukken, daar hopen we natuurlijk op. Maar filestress gaat het zeker bezorgen. Deze dag trekken Nederlanders, Belgen, Duitsers en Fransen massaal naar het zuiden. En dan zijn de snelwegen vol. De beste voorbereiding: Op een andere dag vertrekken. Maar als je toch op 3 of 10 augustus wilt gaan heb ik hieronder wat tips. Ik spreek uit ervaring!

Luister naar je lijf

Als ik in de file sta gaan mijn benen slapen, worden mijn ogen zwaar en begint mijn maag te knorren. En dan nog die hitte! Daarom drink ik onderweg genoeg water en neem ik genoeg pauzes. Even de benen strekken, je fles water bijvullen of een nieuwe kopen, wat eten, een kopje koffie drinken of een verkoelend ijsje pakken. Het zorgt ervoor dat ik weer scherp ben voor de rest van de route. En op vakantie kan je toch niet genoeg ijsjes eten!

Neem de ongebruikelijke route

Route du soleil is deze tijd van het jaar misschien wel de bekendste weg van Europa. Maar als ik eerlijk ben, vind ik er niet zo veel aan. Daarom kies ik vaak voor de alternatieve route. Op mijn gemak cruise ik door de Franse dorpen, lunch op authentieke terrasjes en geniet van het mooie landschap. En ik doe het zonder duizenden toeristen om mij heen. De route duurt wel iets langer maar als ik mag kiezen rijd ik liever 15 uur over het Franse binnenland dan 14 uur aansluiten op de A6.

Reserveer je overnachting

Is jouw reis zo lang dat je tussendoor gaat overnachten, voorkom dan dat je noodgedwongen in de auto moet slapen. De extreme drukte op de weg betekent ook extreme drukte in hotels en andere overnachtingsplaatsen. Stippel dus van tevoren goed uit waar je het beste kan overnachten en reserveer je kamer of camping voordat je op reis gaat. Dat scheelt een hoop frustratie!

Zorg voor vermaak

Kom je toch in de file te staan? Zorg dan voor genoeg vermaak! En hoewel ik nooit iemand zou aanraden om slecht op te letten achter het stuur, zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen om het wachten iets aangenamer te maken. Wat dacht je van filebingo? Wie heeft het eerst de rode Nissan gezien? En wie mag de auto met de zwarte labrador afkruisen? Mijn neefjes en nichtjes op de achterbank krijgen overigens een tablet in hun handbagage. Met oordopjes in verdwijnen ze in hun eigen wereldje waardoor de tijd lekker snel gaat. Eenmaal op de camping zijn de tablets leeg en de opladers onvindbaar!

Denk aan de regels!

Ikzelf spreek geen woord Frans, Spaans of Italiaans. Ik zorg er dan ook voor dat ik alle regels ken van de landen die ik doorkruis. Heb je een vignet nodig? En hoe zit het met de milieuzones? Een alcoholtester? Ik kan jullie alvast verklappen; het is nergens hetzelfde als in Nederland. Zo is in Frankrijk een gevarendriehoek, veiligheidshesje en alcoholtest verplicht terwijl onze oosterburen ook nog een verbanddoos hopen aan te treffen in jouw kofferbak. Wat je precies mee moet nemen voor jouw bestemming vind je op websites zoals de ANWB. Bestudeer deze goed en voorkom verassingen onderweg. Maar bovenal: geniet van je vakantie!

Heb jij nog tips voor mij en de lezers van deze blog? Deel ze hieronder!

Poll

Menu