Van deur tot deur met één handige app

Tim
Auto 2 minuten lezen

Ik ben enthousiast over MaaS. En nee, dan bedoel ik niet die rivier in het zuiden van het land. Ik bedoel Mobility as a Service: een moeilijke term voor een reisoplossing van deur-tot-deur. Hoewel er tot nu toe alleen nog pilots zijn voor de oplossing, belooft het veel voor de toekomst. Daar kijk ik nou echt naar uit!

Alles bij elkaar

Stel: je baas vraagt je om een dagje te werken op een onbekende locatie. Je opent Google Maps of een andere reisplanner en zoekt op hoe je daar het best met de auto of openbaar vervoer kunt komen. Handig, maar niet als je nog twijfelt over je vervoermiddel. Want hoe weet je nu wat sneller is? En goedkoper?

Nu hoor ik je denken: dan controleer je de apps toch allebei? Op die manier kan je zelf een afweging maken wat je doet. Maar wat nou als het goedkoper en sneller is om het eerste stuk met de auto te doen om vervolgens met de trein door te reizen en te eindigen met een ov-fiets? Heb je de veerboot, taxi en benenwagen al meegenomen in die berekening? MaaS biedt de oplossing, namelijk één app waarin alle mogelijke manieren van reizen samenkomen.

Overzicht en meer

Wat je zo krijgt is een handig overzicht, waarbij ook combinaties mogelijk zijn. Maar er is meer. De MaaS waarmee de Nederlandse overheid momenteel volop bezig is, moet mensen helpen met betalen en het boeken van kaartjes, bijvoorbeeld voor een veerboot of intercity direct. Maar ook het gewone bus- en treinkaartje worden straks met de app betaald. Wel zo handig. Zo worden letterlijk al je reiszorgen uit handen genomen. Het enige dat je nodig hebt, is je app.

Alles is leuker als je samen bent

Naast kosten en tijd heeft MaaS natuurlijk ook een grote invloed op het milieu. Veel mensen weten namelijk niet dat reizen met openbaar vervoer soms makkelijker en goedkoper is dan je denkt. Gelukkig wordt dat straks allemaal duidelijk. Maar wat nou als je toch met de auto moet? Ook daar heeft MaaS een leuke toevoeging voor. Je bent namelijk bijna nooit alleen. MaaS verzamelt welke richting verschillende mensen op moeten en koppelt mensen waar mogelijk aan elkaar. Zo kun je tijdens je reis aanhaken bij iemand die een vergelijkbare route rijdt. Dat is niet alleen gezelliger maar ook goedkoper en beter voor het milieu. Wat wil je nog meer?

Ik ben fan

Ik ben een ontzettende fan en kan niet wachten tot MaaS voor het grote publiek beschikbaar is. Helaas moeten we daar nog even op wachten. De huidige pilots in de Randstad doen het goed en beloven wat voor de toekomst. Ik houd jullie op de hoogte!

Poll

Menu