De​ ​drie​ ​‘G’s​ ​van​ ​carpoolen

Tim
Auto 3 minuten lezen

In Amerika gebruiken ze carpool karaoke om de grootste sterren te leren kennen. In Nederland zingen wij er op los met onze vrienden, kinderen en… collega’s. Carpoolen is groen, goedkoop en gezellig: drie ‘G’s die het de moeite waard maken. En hoewel ik bijna altijd op mijn fiets naar het werk ga, denk ik nog steeds tevreden terug aan de keren dat ik mijn auto deelde met een collega op weg naar mijn werk.

Groen

Herken je dat gevoel? Je staat in de file op weg naar je werk en je ziet al die auto’s met slechts één persoon. Honderden auto’s leggen dagelijks dezelfde route af om al afval uitstotend bij dezelfde eindbestemming uit te komen. Als je je dan bedenkt dat de meeste auto’s tussen de twee en vijf personen kunnen vervoeren is het niet moeilijk uit te rekenen dat we de uitstoot tot wel vijf keer kunnen verminderen. Natuurlijk gaat dit getal nooit lukken, maar een verandering begint bij jezelf. Draag daarom je steentje bij door met jouw collega’s mee te rijden wanneer het mogelijk is.

Goedkoop

Veel bedrijven stimuleren carpoolen door hogere kilometervergoeding te geven aan de chauffeur. Als jouw baas zich er niet mee bemoeit kun je geld besparen door om-en-om te rijden en de kosten te delen. Hoe meer zielen hoe goedkoper (en groener en gezelliger). Carpoolen is dan ook goed voor je portemonnee. Zo hou je mooi wat over voor andere dingen!

Gezellig

Jullie kennen me inmiddels: Ik ben grote voorstander voor alles dat groener en goedkoper is. De allergoedkoopste oplossing van woon- werkverkeer is dan ook de fiets. Iets wat je echter mist op de fiets is gezelligheid. De keren dat ik gecarpoold heb werd ik verrast door de gezelligheid die mijn medereizigers hadden. Dat schepte snel een band. Ik, als sporadische carpooler, stapte in een auto met drie fulltime autodelers. Wat volgde was een rit vol grappen, grollen en spelletjes. Een voorbeeld van de spelletjes die wij speelde:

  • File-bingo: Op eigen gemaakte bingokaarten streep je onderwerpen af. De bellende vrouw, het zwaaiende kind, de hond op de achterbank. Wie het eerst alle vakjes op een rij heeft afgestreept wint het spel.
  • Alfabetspel: Verzin een onderwerp en zoek allerlei woorden die daarmee te maken hebben met alle letters van het alfabet. Bijvoorbeeld “dieren”: Aap, Beer, Cavia, Dromedaris….
  • Ik heb nog nooit: Normaal gesproken speel je dit spel met alcohol maar in de autovariant gebruik je drop, nootjes of om het echt spannend te maken: de verpieterde lunchpakketjes onder in de werktas. Iemand komt met een stelling die begint met “ik heb nog nooit”. Voorbeeld: “Ik ben nog nooit onder werktijd in slaap gevallen”. Heb je dit wel gedaan dan moet je een hapje nemen.

Carpoolen is een geweldige manier om je collega’s beter te leren kennen. Buiten werktijd, zonder je dagelijkse taken en regels (behalve natuurlijk die van het verkeer) worden je collega’s ineens mens in plaats van medewerker. Dit biedt ruimte voor vriendschap, wat het werken weer een stuk leuker maakt. Want zeg nu zelf: Werk jij liever met een stel collega’s of samen in een grote vriendengroep?

Poll

Menu