File ABC: Van aanwijzingen tot …

Tim
Auto 5 minuten lezen

Iedereen die regelmatig rijdt heeft wel eens in de file gestaan. En zolang we niet op andere manieren gaan reizen, wordt dit steeds meer. Dat is natuurlijk erg vervelend! In de volgende ABC geef ik 26 tips hoe je files kan voorkomen en wat je moet doen als je toch in zo’n file komt te staan.

Aanwijzingen

Volg altijd de aanwijzingen op die je krijgt tijdens de file. Verwissel van strook wanneer nodig en houd je aan de snelheidsregels.

Buiten de spits om

De beste tip tegen een file is er simpelweg niet in gaan staan. Neem een andere, rustige route. Zo zie je ook nog eens wat van de omgeving.

Carpoolen

Als iedereen zou carpoolen zijn er minder auto’s op de weg en dus ook minder files. Een betere verkeerssituatie begint bij jezelf 😉

Drukte

Zoek de drukte niet op. Vooral als je vaak dezelfde route rijdt weet je natuurlijk feilloos waar de drukke plekken zijn. Of kijk eens op www.timweethet.nl, waar ik met 14 camera’s live de drukte op de Twentse wegen laat zien.

Elektrische fiets

Natuurlijk snappen we dat de auto handig is, maar heb je al eens over een e-bike nagedacht? Vooral als je niet te ver woont van je werk kan dit een goed alternatief zijn.

Fileplezier

File wordt een stuk draaglijker als je het leuk hebt. Je hebt de tijd om eens goed om je heen te kijken (wel altijd op blijven letten!). En contact te maken met je filebuurman of -buurvrouw. Zo kom je met een glimlach de file door.

Geduld

Geduld is een schone zaak, zeker als je in de file staat. Files horen er soms nu eenmaal bij. Je kan het dan ook maar beter accepteren en er het beste van maken.

Hulpdiensten

Files ontstaan regelmatig door een ongeluk. Geef hulpdiensten de ruimte om snel bij de oorzaak te komen. Zij doen er dan alles aan om de file zo snel mogelijk te verhelpen.

Invoegen

De regel voor invoegen is simpel: aan het einde van de invoegstrook moet je pas invoegen. En vergeet je richtingaanwijzer niet. Geef ook je medeweggebruikers ook de rust en ruimte om in te voegen.

Janken

Soms zijn files gewoon om te janken. Je hebt haast en een file is het laatste wat je kan gebruiken. Daar mag je best van balen, af en toe. Voorkomen blijft natuurlijk beter dan genezen.

Kijkfiles

Zorg dat jij de files niet veroorzaakt door je nieuwsgierigheid. Is er op de andere rijbaan een ongeluk gebeurd? Geef mensen de ruimte en concentreer je op je eigen baan.

Langzaam rijden

Langzaam rijden is altijd beter dan stilstaan. Pas je snelheid aan en probeer te blijven rijden.

Muziek

Zorg dat je lekkere muziek of een leuke podcast bij je hebt. Als je naar iets kunt luisteren wat je leuk vindt wordt die file ineens een stuk draaglijker.

Nablijven

Werk een uurtje langer dan normaal. Zo vallen je werktijden buiten de files en hoef je nooit meer stil te staan. Misschien kan je wel afspreken dat je je werktijden standaard een uurtje naar voren of achter schuift! Of ga lekker wat eten met collega’s.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is natuurlijk een heel goed alternatief voor het vervelende rijden in de file. En je kunt nog even werken, of juist lekker ontspannen terwijl je naar je bestemming reist.

Pitstop

Als je de file echt even beu bent neem dan even een pitstop bij een tankstation. Verwen jezelf met iets lekkers en ga een tijdje later weer op weg.

Quiz

Vooral als je met meerdere mensen in de auto zit zijn er allerlei leuke quizen te bedenken om je te vermaken in de file. Voorbeelden zijn file bingo (iedereen heeft een bingokaart en moet de nummer en letters vinden op kentekens om zich heen) of pim pam file (een vraag moet beantwoord worden met de letters van het kenteken voor je).

Ritsen

Rits pas aan het einde van de invoegstrook. We ritsen te snel omdat we bang zijn dat we er niet meer tussen gelaten worden. Maar dit veroorzaakt juist meer file. Met ritsen volgens de regels zijn we allemaal sneller thuis.

Snelheid

Als je een file nadert worden er vaak al ver van te voren aangepaste snelheden aangegeven. Dit is om de doorstroom te bevorderen. Hou je aan deze snelheden. Zo riskeer je ook geen boete voor te hard rijden.

Thuiswerken

Als je werkt vanuit thuis heb je gegarandeerd geen last van files. Ook alleen de eerste twee uur thuis werken kan al heel veel schelen. Experimenteer wat het beste werkt in jouw situatie.

Uitrit

Wacht netjes tot je bij je uitrit bent en ga niet het laatste stuk over de vlugstrook omdat je zo net wat sneller bent. Voor je het weet heeft je mede-automobilist voor of achter je hetzelfde idee en bots je op elkaar.

Voorbereiding

Via Tim’s Control Room kan je voor vertrek precies zien waar de knelpunten zijn. Zo anticipeer je op files. Neem bijvoorbeeld een andere route wanneer nodig of stel de reis even uit.

Werkzaamheden

Door werkzaamheden ontstaat er vaak meer verkeersdrukte dan normaal. Vaak staan deze al maanden van te voren aangegeven. Zorg dan ook dat je altijd op de hoogte bent van de actuele werkzaamheden zodat je daar rekening mee kunt houden.

X-Kruis

De grote rode kruizen boven de weg staan er niet voor niets. Verwissel tijdig van rijbaan en volg alle overige aanwijzingen op.

Yoga

Als je stilstaat in de file heb je eindelijk tijd om eens aan die nieuwe ademtechnieken te werken. Zo kom jij helemaal zen de file uit.

Zien

Zorg dat je goed je ogen op de weg houdt, ook al sta je in de file. Mensen die langzaam rijden worden vaak wat minder oplettend, maar juist dan gebeuren er ongelukken. Blijf dus alert, ook al lijkt het minder nodig dan normaal.

Welke tips heb jij om goed door de file te komen? Deel ze hieronder!

Poll

Menu