Hallo Herfst!

Tim
Auto 3 minuten lezen

Gladde bladeren op de weg, dikke regendruppels op het raam; reizen in de herfst is niet mijn favoriet. Na een zomer (die dit jaar toch ook flink wat herfstachtige trekjes had) baal ik toch een beetje als de eerste bomen hun blad verliezen. Dit is ook het begin van het fileseizoen.

Toch heeft de herfst veel voordelen! Mensen gaan op zoek naar de knusheid van hun eigen huis en warme chocolademelk mag weer zonder pardon worden besteld. En in de file staan? Daar kan ik wel een creatieve oplossing voor verzinnen.

In de maanden oktober tot midden december werk ik drie dagen op kantoor. De andere twee dagen werk ik vanuit huis. Dit speciale herfstrooster heb ik zelf bedacht en is goedgekeurd door mijn baas. Met als grootste voordeel dat ik 4 keer reizen van en naar mijn werk per week oversla, ga ik voor de overige dagen ook slim op weg. Ik ga een uurtje eerder naar mijn werk waardoor ik voor de spits uit reis. Ik reis in mijn eigen tempo terwijl ik geniet van de prachtige, veranderende natuur. Ook begin ik, doordat ik niet naar huis reis op vrijdag, eerder aan mijn weekend. En kan ik dus nog meer genieten van de mooie kleuren die de natuur ons deze maanden geeft.

Hoewel ik in de herfst vaker met de auto of OV reis is het ook met de fiets prima te doen, als je met een aantal dingen rekening houdt. Om te beginnen is een goed regenpak zeker aan te raden. En ook in het gebruik van je fiets is het handig wat aanpassingen te doen. Zet je zadel wat lager zodat je makkelijk bij de grond kan als je valt. Zog dat je bandenspanning niet maximaal is, dat zorgt voor meer grip op de weg. Daarnaast is het belangrijk dat je remmen goed werken en dat je niet door andermans sporen gaat fietsen (deze zijn zelfs gladder dan verse bladeren of sneeuw). En wil je helemaal veilig op weg, zet dan een fietshelm op. Met deze maatregelen in je achterhoofd kom jij veilig en droog aan op de plaats van bestemming.

Het openbaar vervoer kan ook verraderlijk zijn in de herfst. Bussen zijn een prima alternatief, door hun gewicht en brede banden slippen zij minder snel en brengen ze je veilig van A naar B. De trein kan daarentegen wat last krijgen van bladeren op het spoor. Met de handige apps van de NS en 9292ov.nl check je voor vertrek gemakkelijk hoe de situatie op het spoor is.

In mijn vrije tijd ga ik het liefst te voet. Terwijl ik door de half kale bossen loop heb ik in mijn ene hand mijn paraplu en in de andere hand mijn camera. Terwijl ik op mijn gemak mijn ene voet voor de andere zet neem ik alles goed in mij op. Eenmaal thuis geniet ik van de nieuwste series en programma’s die een fijne vervanging zijn van de herhalingen van de zomer. Met een dekentje en een kop soep geniet ik van de knusheid die alleen een jaargetij als deze met zich meebrengt. Al me al ben ik blij dat de herfst begonnen is!

Heb jij ook werk- en reistips voor de herfst?

Poll

Menu