Kom er bij… Kom er bij…

Tim
Auto 3 minuten lezen

Elke dag rijden duizenden auto’s op de snelweg met maar één persoon aan boord. Duizenden auto’s gebouwd voor minimaal twee. Zij rijden allemaal van Enschede naar Amsterdam, Eindhoven naar Utrecht of Leeuwarden naar Friesland. Stel je een land voor waarbij we allemaal samen rijden en we nog maar 50% van de auto’s overhouden op de weg. Dag files, dag vervuilde lucht en hallo ontspannen samenleving!

50% minder auto’s is wel erg ambitieus, maar alle beetjes helpen wel! Carpoolen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor jezelf. Heb je je wel eens afgevraagd hoeveel van jouw collega’s bij jou in de buurt wonen bijvoorbeeld? Hoeveel je bespaart als je alleen al met één persoon de reiskosten deelt? Met dit geld kun je allerlei leuke dingen doen. Trakteer iemand op een lekker etentje, koop die mooie tas die je al een tijdje wil of spaar voor die extra luxe vakantie. En je hebt alle tijd om je carpoolmaatje beter te leren kennen. Zie het als bonustijd met je collega, of ontmoet nieuwe mensen onderweg naar je werk. Bespreek de laatste roddels, doe een spelletje “ik zie, ik zie wat jij niet ziet” of neem de tijd die belangrijke vergadering met je collega goed voor te bereiden.

Plus vs. min

Niet alleen voor jou, maar ook voor je baas is biedt carpoolen voordelen. Zo zijn er minder parkeerplaatsen nodig en kunnen ook door de werkgever reiskosten worden bespaard. Daarnaast komen werknemers meer uitgerust en opgewekt op hun werk. Reizen is daardoor niet meer alleen een noodzakelijkheid maar kan ook echt gezellig zijn. En gezelligheid geeft energie. Ook is carpoolen een goede manier voor het bedrijf om bij te dragen aan duurzaamheid.

Ook interessant: Onderzoek uitgewezen dat carpoolen zorgt voor verantwoordelijker rijgedrag. Er wordt netjes aan de snelheid gehouden, je ‘chauffeur’ is alerter en de smartphone wordt nauwelijks aangeraakt. Daar worden we natuurlijk allemaal beter van!

Toch zitten niet alleen maar voordelen aan carpoolen. Als je carpoolt verlies je een stukje van je flexibiliteit. Een uurtje spontaan eerder stoppen kan niet zo makkelijk en als je chauffeur ziek is heb je als meerijder een probleem. Daarnaast zal de reistijd onvermijdelijk een stukje langer worden, door het ophalen en afzetten bij het huisadres of de afgesproken carpoolplek. Ook moeten er goede afspraken worden gemaakt. Wissel je de ritten gelijkwaardig af dan kan iedereen zijn eigen reiskosten dragen. Of je spreekt een vergoeding per keer af. Dit vooraf goed afspreken voorkomt mogelijke irritaties in de toekomst en dat is natuurlijk wel zo prettig 😉

Gelukkig wordt er weer steeds meer gecarpoold in Nederland. Werkgevers geven er meer aandacht aan en er ontstaan ook steeds meer initiatieven. Ik zie het ook als een geweldige kans om op een leuke, groene, goedkope en veilige manier de files te verminderen, zodat we allemaal sneller en prettiger van A naar B reizen. Daarom ben ik deze zomer achter de schermen druk bezig met het ontwikkelen van aantrekkelijke carpoolacties. Ik hou jullie op de hoogte!

Heb jij wel eens gecarpoold? Of doe je dat regelmatig? Deel je ervaringen, tips en trucs hieronder.

Poll

Menu