Met winterbanden naar de Oosterburen

Tim
Auto 3 minuten lezen

Veiligheid staat altijd voorop! Daarom app ik nooit achter het stuur en rijd ik tijdens het fietsen netjes aan de kant van de weg. En zit ik op de e-bike dan kies ik toch voor een helm. Maar er zijn nog meer manieren om veilig de weg op te gaan. Winterbanden bijvoorbeeld: stuk veiliger maar niet zo vaak nodig in het zachte Hollandse weer. En stiekem zijn ze toch best duur. In Nederland ben je niets verplicht… maar heb je dan altijd nog onze Oosterburen.

Warnung

We hebben de afgelopen weken meermaals te maken gehad met sneeuwval en weeralarmen. Dat maakt me toch een beetje zenuwachtig. Ik krijg ook veel vragen: “Heb ik nu winterbanden nodig of niet?” Laat ik voorop stellen: het kan nooit kwaad ze er op te zetten. Ze zorgen voor meer grip, maar ook voor een langere remweg. Het is alleen niet verplicht. Wil je echter over de grens naar Duitsland, zorg dan dat je de juiste banden hebt. Daar hebben ze wel strikte regels. 4 mm profiel (t.o.v. de aanbevolen 1,6 mm in de zomer) met het juiste keurmerk. Tijdens winteres omstandigheden (ijzel, samengepakt sneeuw, smeltende sneeuw en gladheid door ijs en rijp) zijn winterbanden in Duitsland namelijk verplicht!

Belohnung

Ondanks de hoge prijs voor winterbanden krijg je er natuurlijk ook een hoop voor terug. Het belangrijkste is meer grip. Door het diepere profiel blijven auto’s met winterbanden stabieler op de weg wat een hoop ongelukken kan voorkomen. Niet meer slippend en glijdend de weg over maar gecontroleerd van A naar B. In Duitsland komt daarbij een extra motivatie: rijden zonder winterbanden levert je een boete van € 60,- op. Heeft het overige verkeer ook nog last van je dan tel er maar € 20,- bovenop. En kom je in een ongeluk? Ook al is het niet jouw schuld? Dan kan het ontbreken van winterbanden leiden tot medeaansprakelijkheid.

Ausnahme

Voordat je nu hals-over-kop naar de bandendealer rijdt moet je nog een aantal dingen weten. Zo vallen aanhangers en caravans niet onder de winterbandenwet. Een camper (of ander zelfstandig rijdend voertuig) dan weer wel. Check dus goed van te voren of je wel of geen winterbanden nodig hebt. Controleer daarnaast ook of deze banden echt geschikt zijn voor de winter. Dat kun je zien aan de letters M+S (modder + sneeuw) aan de zijkant van de band. Vanaf 1 januari 2018 wordt deze regelmatig vervangen door een sneeuwvlokjes-symbool. Vanaf 2024 zijn alleen banden met dit symbool nog goed genoeg.

Endlich

Ga je deze winter verder dan Duitsland? Controleer dan de regels van jouw bestemming. Dat kan eenvoudig op bandveilig.nl. Zo zijn in een aantal Europese landen sneeuwkettingen of zelfs spikes verplicht. Controleer dus altijd wat je nodig hebt voor je reis. En mochten we toch een strenge winter krijgen dit jaar, overweeg de winterbanden dan alsnog. Ze mogen dan niet verplicht zijn maar op veiligheid staat uiteindelijk geen prijs.

Poll

Menu