MONO in cijfers

Tim
Auto 2 minuten lezen

MONO: Zonder afleiding van je mobiele telefoon achter het stuur. Eerder schreef ik al dat ik het een goede zet vind, maar wat ik niet wist is dat 94% van de Nederlanders het met mij eens is. Toch geeft 56% aan af en toe de telefoon te gebruiken, aldus een onderzoek van AllSecur.

Zonder pottenkijkers

Het zegt wel wat dat 94% van de mensen eigenlijk tegen telefoongebruik is in het verkeer. Dat zie je ook terug in andere cijfers. Zo blijkt dat mensen minder vaak hun telefoon gebruiken als er een bijrijder in de auto zit. Blijkbaar werkt sociale druk goed. Ruim 93% van de mensen die wel appen, bellen of internetten achter het stuur geeft aan dit vooral te doen als ze alleen zijn. Tegelijkertijd geeft 81% van de bijrijders commentaar wanneer de bestuurder toch het mobieltje in handen neemt. Vrouwen zijn daarbij iets mondiger: 87% van de dames geeft commentaar tegenover 73% van de heren.

Op zich hoge cijfers al vraag ik mij af waarom je überhaupt een telefoon zou gebruiken met een bijrijder in de auto… Appen is altijd slecht, maar waarom zou je het zelf doen als de bijrijder het ook vóór jou kan doen?

Mannen tegen de vrouwen…

Vrouwen zijn niet alleen mondiger over het telefoongebruik; ze zijn zelf ook wat principiëler. Zo geeft 66% van de mannen toe wel eens de smartphone te gebruiken achter het stuur tegenover 46% van de vrouwen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat mannen simpelweg eerlijker zijn! En wat doen die vrouwen en mannen dan achter het stuur? Bellen is veruit het meest populair, maar ook navigeren, appen, files checken en muziek aan- of uitzetten behoren tot de bezigheden. En dat terwijl de meeste dingen tegenwoordig prima handsfree te doen zijn!

Licht aan het eind van de tunnel

Toch is er ook een klein lichtpuntje: veruit de meeste automobilisten geeft aan de smartphone te gebruiken als ze stil staan langs de weg (60%). Ook in de file (56%) en bij een rood verkeerslicht (42%) wordt de telefoon opgepakt. Een stuk lager zijn de cijfers onder het rijden. 10% gebruikt de telefoon op een 80 km-weg tegen 14% op een 100 km-weg. Toch blijft een telefoon gebruiken altijd gevaarlijk, want ook in de file of aan de kant van de weg ben je onderdeel van het verkeer. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Laten we daarom in 2019 met zijn allen verstandig worden. Laten we in 2019 massaal MONO gaan!

Poll

Menu