Onverhit de zomer door

Tim
Auto 3 minuten lezen

Nu de temperaturen steeds vaker tropisch worden is verkoeling tijdens het werken wel zo fijn. Ook onderweg zijn we continu op zoek naar manieren om de temperatuur te laten zakken. Maar hoe kom je nu optimaal de zomer door?

Auto

Je kent het wel: Na een lange werkdag stap je in de auto en lijkt het wel een sauna. Met de volgende tips maak je jouw autoritten een stuk prettiger:

● Parkeer je auto op een schaduwrijke plek. Voorkomen blijft beter dan genezen πŸ˜‰

● Een aluminium bedekking voor de ramen zorgt ervoor dt de auto minder snel opwarmt. Ook lichte doeken over de donkere bekleding en dashboard zorgen ervoor dat je auto koeler blijft.

● Geen supersnelle airco? Natte washandjes voor de ventilatieroosters zorgen ervoor dat je auto tot twee keer sneller verkoelt.

● Zet de ramen eerst even tegen elkaar open als je wegrijdt. Zo krijg je sneller de hitte uit de auto.

● Smeer zonnebrand crΓ¨me als je achter het stuur kruipt. Want ook door het raam heen kan je huid zonschade oplopen.

● Zorg dat je altijd water bij je hebt. Door de hitte heeft je lichaam meer water nodig.

● Vermijd de spits. Niets is zo vervelend als is een muffe file stilstaan terwijl de zon op je voorruit brandt. Ook rijden op het heetst van de dag is af te raden.

Op de Fiets en te voet

Miljoenen Nederlanders zoeken jaarlijks zonnige oorden op om bij thuiskomst vol trots hun bruine kleurtje te laten zien. Combineer het nuttige met het aangename en bruin ook op werkdagen lekker bij!

● Plan je route bewust en kijk of je misschien door het bos kan rijden of lopen. Door de bomen is de temperatuur hier een stuk aangenamer.

● Draag luchtige kleding of kleding speciaal voor op de fiets. Zo reguleer je de warmte zo goed als kan. Zorg ook dat je een pet of zonnehoed draagt.

● Houd er rekening mee dat de zon schadelijk is dus smeer je goed in. Door zweten en wrijving met kleding verliest de zonnebrand zijn werking dus smeer regelmatig.

● Zorg dat je voldoende water bij je hebt. De combinatie van hitte en beweging vraagt om extra veel vocht.

● Inspanningen tijdens hoge temperaturen kunnen gevaarlijk zijn. Zo ligt een zonnesteek of oververhitting snel op de loer. Neem dus pauzes. Voel je je duizelig of licht in je hoofd, negeer dit dan niet. Drink voldoende water en wacht tot het gevoel is gezakt.

Openbaar vervoer

Niet iedereen rijdt een auto en niet iedereen houdt van lichamelijke inspanningen op een zomerdag. Het openbaar vervoer is dan een prima alternatief. Voor ‘zomerproof’ reizen met het OV heb ik de volgende tips:

● Vermijd de spits als dat kan. Ondanks de airco voelt niets zo benauwd aan als een overvolle trein of bus.

● Vraag je baas of je gebruik mag maken van een zogenaamd tropenrooster. Vroeg beginnen, maar ook weer vroeg naar huis.

● Houd er rekening mee dat je soms moet wachten op een trein of bus. Zorg dus dat je goed bent ingesmeerd en draag beschermende kleding waar mogelijk.

● Zorg dat je wat kleingeld op zak hebt. Niets is lekkerder dan een verkoelend ijsje op het station na een lange werkdag.

Welke manier van reizen je ook kiest, probeer vooral ook te blijven genieten van de zomer. Geniet van de warmte, de vrolijke mensen en het lange licht. Voor je het weet sta je het ijs weer van je autoruit te krabben en hoop je dat het snel weer zomer wordt!

Ik ben enorm benieuwd of jij ook tips hebt voor reizen in de zomer. Laat ze hieronder achter πŸ™‚

Poll

Menu