Rijden voor het milieu

Tim
Auto 3 minuten lezen

Ik ben niet anti-auto. Hoewel ik een groot voorstander ben van duurzaam en gezond reizen, begrijp ik dat (brandstofverbruikende) auto’s soms onvermijdelijk zijn. Dat kan door allerlei redenen zijn. Je moet veel spullen meenemen, het openbaar vervoer gaat niet tot jouw locatie of de tijd waarop je reist maakt het simpelweg onmogelijk om de auto te laten staan. Speciaal voor die mensen, heb ik wat tips om het reizen toch wat duurzamer te maken.

Maak zo min mogelijk kilometers

Deze oplossing klinkt heel logisch. Toch kan je er op verschillende manieren tegenaan kijken. Natuurlijk neem je de kortste route, maar neem je ook wel zo min mogelijk routes? Je kan bijvoorbeeld je boodschappen combineren met je reis van werk naar huis. Plan afspraken buiten de deur aan het begin of eind van je werkdag zodat je niet steeds van en naar kantoor toe hoeft en neem waar kan extra mensen mee. Want hoe meer mensen een auto delen, des te minder kilometers er worden gemaakt!

Doe alsof je oma op de achterbank zit

Ik herken het wel hoor; als ik in de auto zit wil ik ook vaak net iets harder rijden dan de bedoeling is. Het blijft fijn om in een voertuig te zitten dat zo snel van A naar B kan. Maar het is niet zo goed voor het milieu. Om die behoefte te onderdrukken beeld ik mij in dat mijn oma op de achterbank zit. Want, snel rijden verbruikt meer brandstof dan nodig is. Net als hard remmen, bochten te vlug nemen en laat schakelen. Allemaal kleine dingen die je kan doen voor een duurzamere rit. En is jouw oma juist een snelheidsduivel? Beeld je dan iets of iemand anders in! Bijvoorbeeld je huisdier of een nieuwe date. Alles om jezelf eraan te herinneren je voet af en toe van het gaspedaal af te halen!

Vermijd files

Heb jij weleens je raampje open gehad terwijl je in de file stond? De vieze uitlaatgassen komen je tegemoet en je kan geen kant op! Vermijd daarom de files zoveel mogelijk. Want ook als je stil staat verspreid je CO2 terwijl je motor draait. Check vooraf de drukte op de weg en stel de reis uit als het mogelijk is. Dat kan bijvoorbeeld in mijn Control Room. Moet je echt vertrekken tijdens de drukte op de weg? Kijk dan of je een andere route kunt nemen. Want iets meer kilometers maken is altijd nog beter dan een lange tijd uitlaatgassen uitstoten terwijl je stil staat op de weg.

Kies voor groen

Duurzaam reizen begint en eindigt met het voertuig waarmee je reist. Natuurlijk is een auto nooit zo duurzaam als een fiets. Toch is de ene auto de andere niet. Ga bijvoorbeeld voor elektrisch of hybride. In combinatie met groene stroom doe je dan al heel veel voor het milieu. En als deze optie onhaalbaar is? Pas dan je auto naar je eigen behoefte aan. Neem geen grote stationwagen als dagelijkse auto naar je werk, maar pak een auto die wat nieuwer en daardoor zuiniger is. Het zal je verbazen wat een iets lichtere auto al voor een verschil kan maken. Niet alleen in duurzaamheid, maar ook in je eigen portemonnee!

Wat zijn jouw tips om duurzamer te rijden met de auto?

Poll

Menu