Samen MONO

Auto 2 minuten lezen

We weten het stiekem al lang: je kunt geen twee dingen tegelijkertijd doen. Daarom ben ik ook zo blij met de nieuwe campagne van de overheid: MONO. Geen afleidingen in het verkeer, ook als je aan het fietsen bent.

MONO?

Mono betekent één. Eén taak die je per keer uitvoert. Dus: telefoon uit en focus aan. Op de weg, de weggebruikers om je heen en je eigen handelen. Dat is belangrijk, want steeds meer ongelukken ontstaan door slecht oplettende bestuurders. Een appje van de buren, een nieuw kattenfilmpje of een melding van iemand die je foto heeft geliked. Wist je ook dat je dat daarmee de kans op een ongeval minstens 25 keer zo groot is? Dat gaat niet langer, dus ik ben voor MONO rijden!

Hulpmiddelen

De MONO-campagne is een samenwerking tussen onder andere de Rijksoverheid, ANWB, Flitsmeister, Veilig Verkeer Nederland en de verschillende provincies. De campagne biedt naast bewustwording allerlei handige hulpmiddelen zodat ook jij MONO kan rijden. Denk daarbij aan slimme applicaties die jou helpen tijdens het rijden. Zo stuurt de app ‘In traffic reply‘ een standaard reactie als je aan het rijden bent. De app ‘Drive Safe‘ gaat nog een stapje verder en zet ook je telefoon op stil. Natuurijk kan je ook gewoon de reguliere niet-storen-functie van je telefoon gebruiken. Bij veel moderne telefoons kan zelfs gedetecteerd worden dat je aan het rijden bent zodat je telefoon vanzelf op stil gaat als je achter het stuur zit.

Nieuwe wet

Ook de overheid helpt een handje! Vorige week werd namelijk bekend gemaakt dat vanaf 1 juli 2019 het gebruik van je telefoon ‘achter het stuur’ verboden wordt. Dat was het voor de auto natuurlijk al jaren, maar vanaf dan mag je ook op de fiets, op de scootmobiel of zelfs te paard niet meer appen of bellen. Iedere bestuurder moet opletten, ook als het niet op vier wielen is. Gebruik je toch je telefoon? Dan krijg je net als bij een auto een flinke boete mee naar huis.

Campagne

De komende maanden en zelfs jaren ga je nog veel meer horen over MONO rijden. De campagneplannen zijn namelijk al voor een aantal jaar vastgesteld. Net zo lang tot offline rijden zonder afleidingen net zo normaal is als een BOB zonder alcohol achter het stuur. Ik ga nog een rondje fietsen. Appen heeft geen zin, ik heb mijn telefoon toch op stil.

Poll

Menu