Sociaal in de file

Tim
Auto 3 minuten lezen
Het afgelopen jaar was het drukker dan ooit op de Nederlandse snelwegen. Er staan dan ook steeds vaker lange files. En tijd kost geld. Zo las ik afgelopen week nog dat files het vrachtvervoer vorig jaar zo’n 1,3 miljard euro hebben gekost.
En wat doe je dan met de tijd in de file? Neuspeuteren? Met 18% blijkt dat toch een populaire bezigheid te zijn, aldus een onderzoek onder weggebruikers. Gelukkig gaat het merendeel van de mensen anders met de file én de tijd om.

77% zoekt alternatief

Zo blijkt uit het onderzoek van een autoverzekeraar dat 77% van de mensen die bij een file van 20 minuten of meer een alternatief zoekt. En die alternatieven kunnen van alles zijn. Van de fiets en ov (allebei bijna een kwart van de mensen) tot de P+R en motor. Al kan je natuurlijk ook nog thuiswerken of eerder of later vertrekken.

Sociale bezigheid

Ik zelf vind dat filerijden ook heel sociaal kan zijn. Ik probeer altijd contact te krijgen met mijn mede-file-rijders. Uit het onderzoek blijkt echter dat maar 4% van de mensen hetzelfde denkt als ik. Zij draaien hun raampje open en beginnen een gesprek met de buren. Via de telefoon zijn we wel sociaal. Ruim een derde van de ondervraagde kletst met de medepassagier of belt handsfree. Helaas geeft ook 27% aan te appen op de telefoon. Hoewel dat heel gezellig kan zijn is het natuurlijk ook in de file belangrijk om je aandacht en ogen op de weg te houden. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

Luister naar de radio

Niet voor niets zitten de meest populaire DJ’s achter de knoppen tijdens de spits. Veruit de meeste mensen (bijna 80%) geven aan dat de radio in de file de grootste bron van vermaak is. Maar ook om files te voorkomen en ontwijken is het een belangrijk hulpmiddel. Zo hoor je ieder half uur waar de files staan, met welke weersvoorspelling je rekening moet houden en waar, bij grote vertragingen, de beste omleidingen staan. Dus: wil je toch rijden in de spits, stel dan af op je favoriete radiostation, zing mee waar nodig en houd je ogen op de weg.

Niet te snel

Toch zijn de Nederlandser nog geduldiger dan ik dacht. De meeste ondervraagden geven namelijk aan pas na een vertraging van meer dan 20 minuten op zoek te gaan naar een alternatief. Daarmee lijken de files iets te zijn geworden dat er simpelweg bij hoort. Jammer, want ook 20 minuten kan je beter spenderen dan in de auto zitten. Wat dacht je van een rondje rennen? Uitgebreid de tijd nemen voor een heerlijk ontbijt? Of op het gemak het ochtendjournaal kijken? Daarom ben ik zo blij dat een op de vijf Nederlanders gewoon thuis blijft als er files staan. Dat zien ze natuurlijk van te voren al in mijn Control Room. Zo bespaar je reistijd en als je je werk thuis kunt doen, ben je ook nog eens eerder klaar. Win-winsituatie voor jou, je portemonnee en het milieu!

Poll

Menu