Stresskippen op de weg

Tim
Auto 3 minuten lezen

Reizen kan zorgen voor stress. Volgens wetenschappers is het dan ook het best om een baan te hebben met een maximale reistijd van 30 minuten. En dan nog het liefst met de fiets of te voet, want dat vermindert de stress weer. Maar wat als je geen keuze hebt? Zowel huizen als banen liggen niet voor het oprapen dus soms ben je aangewezen op ander vervoer met een langere reistijd. Waar kan je dan het best voor kiezen? De auto of het openbaar vervoer?

Kilo(meters) maken

Automobilisten zijn gemiddeld gezien dikker en ongezonder dan forenzen met het openbaar vervoer. Dat baseer ik niet op mijn persoonlijke ervaring, maar herleid ik uit een onderzoek van het RIVM. En de reden is duidelijk: trein- en busreizigers lopen meer. Tot wel 2000 stappen per dag. En dat is goed voor de lijn. Daarnaast gebruikt bijna de helft van alle treinreizigers de fiets om op het station te komen. Op de stad van bestemming loopt meer dan de helft daarna naar school of werk. En dat scheelt natuurlijk in de kilo’s.

Ziektekiemen

Maar is de trein dan altijd beter? Nee. Treinreizigers zitten vaak met veel mensen tegelijk in een kleine ruimte. De ideale locatie voor ziektekiemen om zich lekker te verspreiden. Toch valt dat risico uiteindelijk wel mee. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk dat mensen het vaakst ziek worden op het werk of in huis. Het openbare vervoer voegt daar maar een kleine kans aan toe.

Maak de balans

Natuurlijk zijn er genoeg andere redenen te bedenken waarop je je keuze tussen trein en auto kunt baseren. Reistijd is een hele belangrijke. Maar ook zekerheid. Files zijn vervelend, maar over het algemeen beter te plannen dan een vertraagde trein. En met de auto zit je nooit aan bepaalde tijden vast. Tot slot spelen voor veel mensen de kosten een grote rol. Want als je ergens stress van kan hebben is het wel geld.

Zorgeloos reizen

Wil jij zorgeloos naar je werk? Dan blijft het beste advies om dichtbij te wonen en met de fiets of lopend naar je werk te gaan. Lukt dat niet? Onderzoek dan goed welke vorm van reizen bij je past. Qua kosten, reistijden, calorieën én Co2 kun je dit berekenen via de handige tool Pendle.nl. En maakt het in jouw geval niet zo veel uit of je met de auto of het ov reist? Geef het openbaar vervoer dan een pluspuntje! Want deze duurzame manier van reizen is naast voor je gezondheid ook iets beter voor het milieu. Zo ben je dubbelop goed bezig!

Poll

Menu