Vernieuwend reizen: enkele voorbeelden op een rij

Tim
Auto 3 minuten lezen

Iedere ochtend als ik wakker word heb ik weer dezelfde vraag in mijn hoofd: Hoe zal ik vandaag eens naar mijn werk gaan? Begrijp me niet verkeerd, ik ben een fietser. Ik fiets het liefst iedere dag. Maar ik ben ook ondernemend en nieuwsgierig. Daarom ging ik vandaag op onderzoek uit naar de verschillende reismogelijkheden in Twente.

De deelfiets

Langzaamaan ontstaan er allerlei leuke nieuwe initiatieven in onze provincie. Zo staan op Kennispark Twente deelfietsen. Een fiets die je met behulp van een handige app van het slot afhaalt. Zo kan je fietsen waarheen je wil, als je hem aan het eind maar weer terugzet op een van de aangesloten locaties. Handig als je bijvoorbeeld zin hebt om in je pauze een rondje te fietsen, gasten rond wil leiden of naar een andere locatie moet!

De deelauto

Moet je wat verder weg en heb je geen auto tot je beschikking? Probeer dan eens een deelauto. Handige websites als Snappcar, Greenwheels en Mywheels bieden allerlei verschillende auto’s aan.  In elke prijsrange. Heel handig als alleen maar af en toe de auto nodig hebt. Maar ook als je iets moet vervoeren dat niet in je eigen auto past. Nadeel is natuurlijk wel dat je bij ieder gebruik opnieuw een dag huur moet betalen. Deze optie is dus niet aan te raden als je dagelijks met de auto naar het werk moet. Ook op Kennispark Twente staan deelauto’s, waarbij je via de aangesloten partners van Twente Mobiel ook per uur kunt huren.

Openbaar vervoer

Wist je dat het rustigste station van Nederland in Twente ligt? Station Enschede de Eschmarke heeft deze twijfelachtige eer. En dat is natuurlijk zonde. Twente heeft een prachtig openbaar vervoer netwerk die je naar alle gangbare locaties brengt. Goedkoop en een stuk duurzamer dan met de auto. Je doet er soms wat langer over, maar ik zie de reis niet als verloren tijd. Met mijn laptop op schoot en de smartphone in de hand doe ik een groot deel van mijn werk onderweg. Zo wordt je reistijd dubbel gebruikt. Fijn als je nog even die ene presentatie wil voorbereiden (of je te gekke oude tante wil volgen op Facebook natuurlijk).

Laat je rijden

Wil je inderdaad die presentatie voor je werk nog even voorbereiden? Maar duurt het openbaar vervoer gewoon te lang? Laat je dan rijden. Dat kan natuurlijk met een gewone taxi, maar initiatieven als UGo en Uber zijn een stuk goedkoper. Het voordeel is dat de reis van deur tot deur geregeld is. Je bent alleen niet zo duurzaam bezig. Door een taxirit maakt de auto niet alleen de route van je huis naar het werk, maar ook nog eens van de taxiplek naar deze locaties. Wel zit je altijd droog en heb je standaard iemand om tegen aan te praten.

Rij samen

Ben je toch autofan en wil je de gezelligheid van een reisgenoot? Ga dan carpoolen! Zo kun je samen die vergadering voorbereiden, of juist over hele andere dingen praten dan over werk. De tijd vliegt, je bespaart CO2 en je deelt ook nog eens de reiskosten.

Werk thuis

Steeds meer bedrijven bieden de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Zo hoef je natuurlijk helemaal niet te reizen en kun je met je sloffen aan de slag!

Hoe reis jij?

Heb jij nog ideeën over vernieuwend reizen? Deel het hieronder met me.

Poll

Menu