Vijf tips voor de spitsmijdende automobilist

Tim
Auto 3 minuten lezen

Rijbewijs… Check! Autosleutels… Check! Tips voor reizen buiten de spits… Check! Als zelfverklaard, professioneel spitsmijder heb ik mijn beroep gemaakt van mensen adviseren over het reizen buiten de spits. De files zijn een steeds groter wordend probleem. Hier schrijf ik regelmatig over, maar hieronder deel ik een handig lijstje met 5 tips. Zo hoef je (bijna) nooit meer in die vervelende files te staan!

Tip 1 – Neem een alternatief vervoer

Veruit de makkelijkste manier om niet in de file te staan is natuurlijk niet in de auto stappen. Raak jij ook stiekem gefrustreerd van al die motorrijders die voorbij komen, terwijl jij in een slakkengang achter je voorganger aan gaat? Kijk je wel eens jaloers naar die fietser die met zijn gezicht in de zon de lange rij auto’s passeert? Maak eens een lijstje met alle voor- en nadelen per vervoermiddel. Misschien kom jij er wel achter dat de auto voor jou helemaal niet de beste manier is om naar je werk te reizen.

Tip 2 – Maak gebruik van mijn camera’s

Tim’s Control room is een website voor de automobilist die niet in de spits gezien wil worden. Via de Control Room check je voor je de deur uit gaat hoe druk het is en kan je op die manier de reis aanpassen of uitstellen. Neem een andere route of vertrek wat later. Door de actuele informatie van de beelden kan je elke dag opnieuw de beste strategie bedenken.

Tip 3 – Werk vanuit huis

Eerder schreef ik al een blog over het flexwerken. Een betere manier om de spits te mijden is er niet, want hoe kan je in de file staan als je je huis niet verlaat? (De files voor de badkamer reken ik even niet mee). Knoop het gesprek aan met je baas en kijk of jouw werkzaamheden deels vanuit huis gedaan kunnen worden. Door bijvoorbeeld alleen de ochtend te werken vanuit je eigen keukentafel vermijd je al een file per dag.

Tip 4 – Plan je dag

Maak een goede planning en zorg ervoor dat je hierbij rekening houdt met de spits. Ik moet regelmatig op bezoek bij organisaties en plan deze afspraak dan op een spitsvrij moment. Als ik toch tijdens de spits moet afspreken dan kijk ik naar de locatie en welk vervoermiddel daar het beste bij past. In de stad is het meestal druk, maar er zijn ook zoveel leuke ontmoetingsplekken in de dorpen er omheen. En zo kom je nog eens op nieuwe, inspirerende plekken.

Tip 5 – Werk aan je fileskills

Tot slot… Soms is het niet te vermijden en sta je toch in die vervelende file. Zorg er in dat geval voor dat je een goede filerijder bent en denk aan je medespitsrijders. Blijf zoveel mogelijk op je eigen rijstrook en houd een constante snelheid aan. Geef bij het invoegen van anderen voldoende ruimte. Veel files ontstaan door nieuwsgierigheid of slecht rijgedrag. Zorg dat jij daar geen onderdeel van maakt. Als we allemaal ons steentje bijdragen kunnen we ervoor zorgen we allemaal sneller van A naar B reizen.

Heb jij nog tips die hier niet tussen staan? Deel ze met me!

Poll

Menu