Zomerse zontips voor zonderweg

Tim
Auto 5 minuten lezen

De vakantie is weer begonnen! Ook hier in Twente. Na al het harde werk vind ik het dan ook wel lekker om even weg te gaan. En ik niet alleen. Bijna 12 miljoen Nederlanders gaan dit jaar op zomervakantie, zo zijn de verwachtingen. Daarvan gaat meer dan driekwart een week of langer naar het buitenland. Als zoveel mensen op vakantie gaan, dan heeft dat ook invloed op de weg en kun je, als je niet bent voorbereid, voor verrassingen komen te staan. Daarom heb ik hieronder een aantal tips en weetjes voor je verzameld.

Voor vertrek

Ga je met de auto op vakantie? Houd er dan rekening mee dat je met een andere belasting rondrijdt. De auto is zwaarder beladen, je rijdt langere afstanden en de temperatuur is vaak ook een stuk hoger. De kans op autopech is daarom ook meer aanwezig.

Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Controleer daarom voor vertrek je auto goed. Zijn de vloeistoffen op niveau? Doet je verlichting het goed? Werkt je airco nog? Heb je de bandenspanning gecheckt? En heb je wel een reservewiel mee? Ik maak zelf gebruik van checklist van de ANWB waarmee ik mijn auto vakantieklaar maak. Zo weet ik zeker dat ik alles heb gecontroleerd en bij mij heb. In een ander land gelden ook andere regels waar je auto aan moet voldoen. Zo is het in veel Europese landen verplicht om een EHBO-doos of gevarendriehoek mee te nemen.

Net als in Nederland veranderen de verkeersregels in andere landen ook regelmatig. Voordat ik op vakantie ga kijk ik dan ook eerst welke verkeersregels er anders zijn dan in de landen waar ik doorheen en naartoe reis. In veel Europese landen zijn tegenwoordig milieuszones ingesteld om de uitstoot van CO2 te verlagen. Je auto moet dan een milieusticker of vignet hebben. Hiermee wordt aangetoond dat en waar je met je auto binnen bepaalde (milieu)gebieden mag rijden. Houd daarbij niet alleen rekening met het land waar je naartoe rijdt, maar ook de landen waar je doorheen reist.

Onderweg

Voorbereid en klaar voor vertrek? Mooi, dan kunnen we vertrekken. Maak het jezelf onderweg comfortabel. Als bestuurder is het belangrijk om tussendoor ook genoeg rust te nemen. Zorg dat je ongeveer na elke twee uur een kwartiertje pauzeert om de benen te strekken, wat te drinken en als je de mogelijkheid hebt te wisselen met je medepassagier. Ik kies er zelf voor om pauzes niet langs de weg, maar in een lokaal plaatsje te houden. Zo maak je er echt een toeristische reis van. Vaak ben je op die manier ook goedkoper uit met je brandstof, mocht je ook even moeten tanken.

Kom je in de file? Onverwachts of omdat je even vergeten was dat zwarte zaterdag dit jaar op 3 en 10 augustus viel? Dan is het handig om een flesje water bij te hand te hebben. Voor verkoeling, maar ook om genoeg vocht binnen te krijgen. Een gebrek hieraan kan er zomaar voor zorgen dat je minder geconcentreerd rijdt. Ook (gedroogd) fruit kan daarbij helpen. Is nog lekker en gezond ook.

Reis je met kinderen dan is het natuurlijk handig dat zij zich ook voor lange tijd kunnen vermaken. Een filmpje op Netflix kan helpen, maar kan er ook voor zorgen dat ze misselijk of zelfs wagenziek raken. Een spelletje waarbij ze naar buiten moeten kijken kan daar juist weer tegen helpen. “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” is dan een voor de hand liggend spelletje, maar je kunt ook bijvoorbeeld een kentekenspel, fotowedstrijd of achterbankbingo doen. Je kunt het een en ander voorbereiden, maar er valt natuurlijk ook genoeg te improviseren.

Voor de doorwerkers en thuisblijvers

Ben jij gewoon aan het werk deze zomer of zoek je de vakantie dicht bij huis? Dan heb ik ook nog een paar tips voor je.

Tijdens de zomerperiode is het rustiger op de weg en is ervoor gekozen om juist dan aan de weg te werken. Als thuisblijver kan het daarom zijn dat je vertraging oploopt of om moet rijden. Dat zorgt voor wat overlast, maar is bedoelt om de regio beter bereikbaar te maken. Zo wordt er in Twente aan verschillende N-wegen gewerkt en zijn er verschillende plaatselijke werkzaamheden. Bekijk dus voordat je vertrekt wat de zomerse werkzaamheden voor jouw reis betekent. Bijvoorbeeld in mijn Control Room, waarin je zelf kunt zien hoe druk het op de Twentse wegen is.

Wil je toch een beetje genieten van het lekkere weer, ondanks dat je moet werken? Stap dan eens op de fiets. Er is geen betere manier om van het zomerse weer te genieten met de Twentse omgeving om je heen. Daarnaast is het ook ontzettend gezond. Wie weet verras je je collega’s wel en kom je ook na de vakantie gewoon op je fiets naar het werk.

Heb jij nog vakantie- of thuisblijftips?

Laat het dan hieronder in een reactie weten. Zo helpen we elkaar een mooie zomer door!

Poll

Menu