Fietsverlichting: AAN in het donker

Wist je dat de kans op een ongeval in het donker met 20% afneemt als je met verlichting fietst? Met je licht aan val je op bij andere weggebruikers én zie je de weg voor je beter. Gelukkig hebben de meeste fietsers goed werkende verlichting. Ben jij ook AAN?

Wist je dat:

 • ‘Vergeten’, lamp kapot, batterij leeg of ‘ze zien me toch wel’ geen excuus is.
 • Het achterlicht het belangrijkst is? Omdat je het achteropkomende verkeer niet kunt zien aankomen.
 • Verlichting niet zozeer voor jouw eigen zicht is maar vooral zodat automobilisten je zien?

Schijn een lichtje op mij!

De dagen worden korter. Daardoor fietsen we vaker in het donker. Een open deur misschien, maar voor jouw veiligheid en die van anderen is goede fietsverlichting een must. Daarnaast kan je het geld voor de boete beter aan leuke dingen besteden!

Want, als jouw verlichting niet op orde is kost het je €55,-. Zonde toch?! Uit onderzoek van de Rijksoverheid is gebleken dat bijna 40% van de fietsers geen of onvoldoende fietsverlichting heeft. Voor de duidelijkheid: een voorlicht moet geel of wit zijn en een achterlicht rood. En wist je trouwens dat het verboden is om met een knipperend lichtje te fietsen?

Politieagent Tom uit Enschede benadrukt op Twitter hoe belangrijk het is dat fietsers goed verlicht de straat opgaan. “Misschien wel de helft van de mensen hier in de stad fietst zonder verlichting. Dat is zo gevaarlijk. We maken aanrijdingen mee die voorkomen konden worden als de fietser goede verlichting had gehad.”

De komende maanden kan je promotiemedewerkers tegenkomen die letten op de fietsverlichting. Goed gedrag wordt beloond, want is jouw fietsverlichting in orde? Dan maak je kans op een bioscoopbon, het leukste cadeau in het donker!

Hoe val jij op?

 • Zet je fietslicht aan
  Meedoen is makkelijk! Een handige cue is de straatverlichting. Staat deze aan? Dan is het tijd je fietsverlichting aan te zetten. Ook bij regen of mist is verlichting verplicht.
 • Check je fiets
  Is jouw fietsverlichting en -reflectie in orde? Je controleert het gemakkelijk met de VVN Fietscheck. Is je verlichting kapot? Repareer het zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker, zodat je weer veilig onderweg kunt.
 • Val op met je kleding
  Bij regen, schemering en in het donker valt felle​ of lichtgekleurde kleding het beste op. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen.

Gerelateerde acties

Menu