Wat een mooie tijd

Tim
Duurzaamheid 3 minuten lezen

Wat ben ik trots! Met mijn collega’s van Twente Mobiel hebben we een hoop bereikt. 2000 minder auto’s in de spits in maar 3 jaar tijd! Daarmee hebben we 99% van onze doelstelling gehaald. Dat deden we vóór maar vooral samen mét jullie. De komende jaren gaan we natuurlijk gewoon verder, maar voor ik je vertel over onze nieuwe plannen, zet ik drie projecten op een rij!

Samen op de fiets

Een van onze meest succesvolle projecten was Fietsmaatjes. Hoe het werkt: fietsende werknemers (buddy’s) bij aangesloten bedrijven in Twente kregen de mogelijkheid tot vier collega’s (deelnemers) te werven die normaal gesproken met de auto naar het werk gaan. Voor iedere dag dat een deelnemer de auto liet staan en met de fiets naar het werk kwam, kregen zowel de  deelnemer als de buddy een vergoeding. Een financiële compensatie om fietsen aantrekkelijker te maken  Tijdens het project kregen we het voor elkaar om ruim 2.000 medewerkers ruim 1,6 miljoen kilometer op de fiets af te leggen in plaats van met de auto. Dat is 40x de wereld rond! Na de actie was 90% van de nieuwe fietsers tevreden en gaven aan de auto voortaan te laten staan.

Beter dan de rest

Iedereen weet dat het goed is de auto te laten staan waar mogelijk. Het is beter voor het milieu en je portemonnee. Maar voor sommige mensen is een auto noodzakelijk. Daarom organiseerden wij de Mobiliteitsbattle: een ludieke wedstrijd die mensen bewust maakt van hun brandstofverbruik. Medewerkers streden onderling, en ook de bedrijven gingen de strijd met elkaar aan. Want, als je minder vaak te hard rijdt, beter anticipeert op het verkeer en uitrolt in plaats van hard te remmen, is dat beter voor iedereen. Aan de hand van de ecobox, voor de actie geïnstalleerd in de deelnemende auto, kregen deelnemers een rapportcijfer aan de hand van hun rijgedrag. Een leuke manier om je rijgedrag bij te sturen! De battle zorgde voor duizenden euro’s minder aan brandstofverbruik en 10% minder CO2-uitstoot in de regio!

Weet wat er speelt

Je kent het wel: terwijl je in de file staat vraag je je af waarom je niet gewoon een ochtendje thuis hebt gewerkt. Of waarom je niet gewoon iets later je boodschappen ging doen! Daarom plaatsten wij 14 camera’s op de drukste verkeerspunten van Twente. Een perfecte mogelijkheid om precies te achterhalen hoe druk het is. En dat heeft gewerkt! De beelden werden ruim 150.000 keer bekeken. En ruim de helft heeft de reisplanning aangepast. De één vertrok op een ander moment, de ander nam gewoon de fiets. En zorgden we samen voor minder files in Twente.

Op naar de toekomst

Dit waren slechts drie projecten, maar we hebben zoveel meer bereikt. Met onze partners en jullie, de mensen in Twente! Het maakt me niet alleen trots, maar ook dankbaar. En natuurlijk gaan we door.  Er liggen nog zoveel mooie kansen en uitdagingen om slim en duurzaam te reizen. Hierbij hoop ik net zo veel reacties van jullie te ontvangen als ik de afgelopen jaren heb gehad. Want de mobiliteit in onze regio verbeteren kan ik niet alleen!

Infographic Twente Mobiel Resultaten Beter Benutten door Tim Reist

Poll

Menu