Veelgestelde vragen buddy’s

Heb je een vraag over het Vitaliteitsonderzoek ’21/22? Lees hier de veelgestelde vragen van buddy’s.

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op!

 

1. Hoe werkt het precies?

a. Wat is het verschil tussen een ‘deelnemer’ en een ‘buddy’? Een deelnemer is iemand die vóór deelname aan dit Vitaliteitsonderzoek voornamelijk met de auto naar het werk reisde. Een buddy is iemand die vóór deelname aan dit onderzoek voornamelijk naar het werk fietste.

b. Een buddy, die met de fiets naar het werk komt, meldt zichzelf en zijn collega’s (‘deelnemers’) aan om samen mee te doen aan het Vitaliteitsonderzoek. Een buddy kan maximaal 4 deelnemers aan zijn team toevoegen (minimum is 1 deelnemer). Je werkgever keurt de aanmelding goed als:

 • jij gemiddeld minimaal 3 dagen per week naar het werk fietst;
 • jouw collega’s minimaal 5 kilometer van het werk wonen;
 • jouw collega’s tot nu toe minimaal 3 dagen per week (gemiddeld) met de auto naar het werk rijden.

c. Heb je eerder als buddy aan de vorige Fietsmaatjes deelgenomen? Dan mag je nu ook weer als buddy deelnemen, niet als deelnemer.
d. Als buddy mag je uitsluitend in 1 team deelnemen.
e. Met de Fietsmaatjes app registreer je je fietsritten. Daarnaast kan je in de app onder meer je opgebouwde beloning zien.
f. Een maand na afloop van de fietsperiode van 5 maanden ontvangen de deelnemers en buddy’s een financiële beloning. Dit geldt alléén als de betreffende deelnemer in 5 maanden minimaal gemiddeld de helft van het aantal dagen van zijn/haar werkweek geregistreerd naar het werk is gefietst. Steekproefsgewijs controleren we (al dan niet in samenwerking met jouw werkgever) of alles rechtmatig verloopt. Bij fraude wordt niets uitgekeerd; ook niet aan jou als buddy.
g. Buddy’s hoeven voor het Vitaliteitsonderzoek geen vragenlijst in te vullen of zich fysiek te laten meten. Ook hoeft een buddy niet deel te nemen aan een focusgesprek. Buddy’s hoeven gedurende de fietsperiode van 5 maanden “slechts” hun collega’s aan te moedigen om zoveel mogelijk te fietsen.  

Beloning

2. Welke beloning kan ik maximaal bij elkaar sparen?

Je persoonlijke maximale beloning is afhankelijk van het aantal dagen dat jouw deelnemers fietsen. Per dag kan je een vaste vergoeding van €1,- per deelnemer verdienen als hij/zij naar het werk fietst. Jij kan dus maximaal €4,- per dag verdienen (op basis van 4 deelnemers). 

Maximale beloning voor jou als buddy:
Maximaal totaal aantal te registreren fietsdagen van de deelnemers van jouw team * €1 

3. Wanneer krijg ik mijn financiële beloning?

Na afloop van de fietsperiode (5 maanden) zie je het eindbedrag dat je bij elkaar hebt gespaard in de app. Deze beloning wordt na afloop van het onderzoek, in juli 2022, naar het IBAN nummer overgemaakt dat je bij aanmelding hebt opgegeven.

4. Wat gebeurt er als een deelnemer fraudeert?

Als blijkt dat een fietsrit van een deelnemer op een frauduleuze manier is geregistreerd, vervalt het recht op de financiële beloning. Dat geldt voor de gehele opgebouwde beloning. De deelnemer wordt van verdere deelname uitgesloten. Ook jij als buddy hebt dan geen recht op de beloning voor die betreffende collega. Dit wordt naar jullie beiden gecommuniceerd.

Bovendien lichten we de werkgever in over het frauduleuze gedrag.

Fietsmaatjes app 

5. Waarom krijg ik als buddy de Fietsmaatjes app?

Op de Fietsmaatjes app kan je als buddy de fietsprestaties van “jouw” deelnemers volgen en ze via de chat aanmoedigen om zo vaak mogelijk te fietsen. Ook kan je hier later nog deelnemers toevoegen, als je het maximum van 4 deelnemers nog niet hebt bereikt.

Ook zie je in de app onder andere je eigen fietsprestaties en die van je deelnemers. 

6. Moet ik ook mijn fietsritten met de app registeren?

Nee, dat hoeft niet voor de opbouw van je beloning. Het mag wel. De app houdt de ritten dan bij wanneer je fietst. Heb je de Fietsmaatjes app aanstaan, dan registreert de app automatisch de ritten van en naar je werk.

Vlak voordat je naar je werk fietst, zet je de app aan met de groene knop ‘Start met fietsen’. Wanneer je op je eindbestemming bent, stopt de registratie automatisch. De rit wordt dan opgeslagen en ’s nachts verwerkt. Zo nodig kan je de registratie ook handmatig stoppen.

7. Hoe werkt de registratie van mijn fietsritten?

De app herkent op basis van GPS al jouw verplaatsingen. GPS is noodzakelijk voor het registreren van de ritten. Deze moet dan ook aanstaan. Je ontvangt een melding wanneer jouw 

Gps-locatie niet aanstaat op je telefoon. De app werkt ook offline (maar niet voor de registratie van de fietsritten). Zodra er een wifi- of internetverbinding is, wordt de data van je fietsrit(ten) en de chatberichten automatisch naar de webservice gestuurd. Nadat je de app na de eerste keer inloggen aanzet, kun je je fietsritten registreren.

NB voor jouw  fietsritten bouw je géén beloning op; je krijgt immers een beloning die afhankelijk is van het aantal keren dat je deelnemer(s) fietst.

8. De app heeft mijn fietsrit niet geregistreerd. Hoe kan dat?

Dit kan een aantal redenen hebben. 

 • Je hebt de rit voortijdig afgebroken en is daardoor niet geregistreerd.
 • Je hebt GPS niet aangezet, of de nauwkeurigheid is niet goed ingesteld:
  Ga naar de instellingen van je telefoon en zet GPS aan.
 • Je hebt de app géén toestemming gegeven om jouw locatie te zien:
  Ga naar de instellingen van je telefoon en kies de app Fietsmaatjes. Klik op ‘locatie’ en ‘altijd’.
 • De app is niet voor de nieuwste gegevens ververst. Pas bij het openen van de app ‘pull to refresh’ toe, oftewel sleep met je vinger het beeld op je mobiel naar beneden. 

9. Ik zie op verschillende dagen verschillen in afstand tussen de ritten. Hoe kan dat?

De afstanden worden aan de hand van GPS bepaald. Soms werkt GPS pas als je een paar honderd meter hebt gefietst. Dan krijgt je telefoon contact met satellieten.  Zolang de rit wordt geregistreerd, is er niets aan de hand. Een paar honderd meter minder maakt niets uit voor de registratie van je rit.

10. Wat als ik ’s morgens vergeet de app aan te zetten?

Geen probleem! Zet dan alsnog de app aan voor de terugreis. De heenrit wordt dan vervolgens automatisch geregistreerd. Je hebt dus op een dag twee keer de kans om je fietsrit te registreren. Tip: zet een herinnering in je mobiel met een alarm!

11. Hoe zet ik de GPS op mijn telefoon aan?

Dit kun je doen onder de telefooninstellingen.
Bij een iPhone volg je deze stappen: (1) Instellingen, (2) Privacy, (3) Locatievoorzieningen op Aan zetten, (4) Fietsmaatjes app op aan zetten. 
Heb je een Android telefoon, dan volg je deze stappen: (1) Instellingen, (2) Applicatiebeheer, (3) Fietsapp, (4) Machtigingen, (5) Locatie (aanzetten met de schuifbalk).
Overigens krijg je een melding op de app als jouw GPS-locatie niet aanstaat.

12. Hoe krijg ik een betere GPS-verbinding?

 • Gebruik bij voorkeur géén hoesje. Door een hoesje verzwakt het signaal.
 • Check:
  • Voor Android telefoons: controleer in de Settings onder het kopje Location of ‘Locations Services’ wel aanstaat. Is dat wel het geval en werkt GPS dan nog steeds niet goed, controleer of ‘Data roaming’ en ook ‘Data connection’ aanstaan.
  • Voor iPhone telefoons: controleer onder Instellingen, onder Fietsmaatjes of ‘Locatie’ en ‘Mobiele data’ aanstaan. Of onder Privacy de ‘Locatievoorzieningen’ aanstaan. Scroll omlaag om de app te vinden. Tik op de app en zorg ervoor dat de optie ‘Nooit’ NIET aanstaat (bij voorkeur: Altijd). 
 • Zet onder Instellingen de ‘Vliegtuigmodus’ op Uit en Wifi op Aan.
 • Wacht even met wegrijden tot je signaal hebt. GPS is soms moeilijk op een rijdende fiets te ontvangen. Het kan tot een paar minuten duren, voordat je GPS-verbinding hebt.
 • Zorg dat de accu van je telefoon helemaal is opgeladen. 
 • Zorg ervoor dat onder Instellingen je batterij niet in de ‘Energiebespaarmodus’ staat.
 • De kans op een verstoring van je GPS neemt toe als het bewolkt is of er veel bomen en grote gebouwen in de buurt zijn. Probeer een eindje verderop GPS-verbinding te krijgen. 
 • Soms helpt het om de app nog een keer opnieuw te downloaden en installeren.

Sta stil. Ben je al aan het fietsen, terwijl je telefoon nog verbinding zoekt? Dan kan het zijn dat het geen satellieten vindt. Blijf daarom staan voor je je fietsrit start. Het kan een paar minuten duren voor je telefoon genoeg satellieten vindt. Eenmaal verbonden weet het je telefoon waar het GPS-signaal ongeveer vandaan komt en verlies je minder snel je verbinding.

13. Kan ik GPS uitzetten?

Ja dat kan. Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Als je op de Fietsmaatjes app de knop Uit aantikt, dan gaat GPS automatisch uit.
 2. Zet GPS uit bij je telefooninstellingen.
  Bij een iPhone volg je de volgende stappen: (1) Instellingen, (2) Privacy, (3) Locatievoorzieningen op Uit zetten, (4) fiets-app op Uit zetten. 
  Heb je een Android telefoon, dan volg je de volgende stappen: (1) Instellingen, (2) Locatie (uitzetten met de schuifbalk). En dan Uitzetten locatie van de app. (1) Instellingen, (2) Applicatiebeheer, (3) Fietsapp, (4) Machtigingen, (5) Locatie (uitzetten met de schuifbalk).

Let wel op! Als je GPS uitstaat, worden je fietsritten NIET GEREGISTREERD en bouw je ook géén beloning op.

14. Hoe zit het met de privacy?

Bij aanmelding gaan potentiële buddy’s en deelnemers nadrukkelijk akkoord met de voorwaarden van het onderzoek.

Aanmeldingen van potentiële buddy’s en deelnemers worden automatisch ter goedkeuring naar de contactpersoon van je werkgever gestuurd. Deze persoon controleert de ingevulde gegevens. Indien deze juist zijn, keurt de contactpersoon de aanmelding goed.

Tijdens de actie worden de woon-werkritten op basis van je GPS-signaal geregistreerd. Bij je eindbestemming stopt de registratie automatisch. De app registreert dus niet gedurende de dag waar je je bevindt. 

Twente Mobiel en Regio Zwolle Mobiel verzamelen persoons- en gebruiksgegevens alleen voor de registratie van de gefietste ritten van de deelnemers, de steekproefsgewijze controle hiervan en de opbouw en betaling van de beloning. De wachtwoorden worden via internet versleuteld verzonden via een beveiligde https-verbinding en versleuteld opgeslagen op een beveiligde server van het bedrijf SST Software die de app heeft gemaakt. De provincie Overijssel heeft een Verwerkersovereenkomst met SST Software afgesloten.

Provincie Overijssel wil graag weten wat de relatie is tussen fietsen en vitaliteit. Daarom worden deelnemers aan het begin en tegen het einde van de onderzoeksperiode door het Tigra op locatie gemeten en gevraagd een digitale enquête in te vullen. Ook worden een aantal deelnemers gevraagd deel te nemen aan focusgesprekken. Dit zijn verplichte onderdelen van het vitaliteitsonderzoek. Het e-mailadres dat bij aanmelding wordt gevraagd, wordt uitsluitend gebruikt om de deelnemers voor deelname aan deze onderzoeksmiddelen te benaderen.

De antwoorden op de enquêtevragen worden niet aan persoonsgegevens, zoals e-mailadressen, gekoppeld. De resultaten verwoord in de eindrapportage zijn niet naar individuele deelnemers te herleiden.

Provincie Overijssel stelt de persoonsgegevens niet beschikbaar aan derden, behoudens:

 • indien Provincie Overijssel hiertoe wettelijk wordt verplicht;
 • indien dit noodzakelijk is om de rechten van de gebruiker of de rechten van Provincie Overijssel te beschermen;
 • indien hiervoor voorafgaande toestemming is ontvangen van de deelnemer.

De app plaatst géén zogeheten ’tracking cookies’ die het digitale gedrag van deelnemers bijhouden.

15. Is de batterij van mijn telefoon bij gebruik van de Fietsmaatjes app sneller leeg? 

De Fietsmaatjesapp werkt alleen als GPS aan staat. GPS verbruikt extra stroom. Net als de andere apps die je op je telefoon hebt aanstaan. De app is zo ontworpen dat je in principe een volledige dag met jouw batterij kan doen. Twijfel je? Neem dan de oplader mee naar het werk om de batterij eventueel tussentijds op te laden.

16. Ik krijg badges. Wat zijn dat? 

Je kunt als deelnemer verschillende badges (prestaties) in de app verzilveren. De badges komen automatisch in je trofeeënkast op de app. Je kan de volgende badges verdienen:

 • 5 dagen gefietst. Deze badge krijg je, nadat je 5 dagen een geldige rit hebt geregistreerd.
 • 10 dagen gefietst. Deze badge krijg je, nadat je 10 dagen een geldige rit hebt geregistreerd. 
 • 15 dagen gefietst. Deze badge krijg je, nadat je 15 dagen een geldige rit hebt geregistreerd.
 • 50 km gefietst. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld 50 kilometers hebt gefietst.
 • 100 km gefietst. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld 100 kilometers hebt gefietst.
 • 250 km gefietst. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld 250 kilometers hebt gefietst. 
 • 500 km gefietst. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld 500 kilometers hebt gefietst.
 • 2 weken streak. Je ontvangt deze badge wanneer je 2 weken achter elkaar je persoonlijke doel hebt gehaald. Je persoonlijke doel is het aantal dagen dat je hebt aangegeven per week te willen gaan fietsen.
 • 4 weken streak. Je ontvangt deze badge wanneer je 4 weken achter elkaar je persoonlijke doel hebt gehaald.
 • 8 weken streak. Je ontvangt deze badge wanneer je 8 weken achter elkaar je persoonlijke doel hebt gehaald.
 • Op de helft van jouw aantal fietsdagen. Je krijgt deze badge, nadat je de helft van je ingestelde dagen naar je werk bent gefietst. Deze dagen heb je aan het begin ingevuld bij Persoonlijk doel.
 • Maximum aantal fietsdagen behaald! Je krijgt deze badge als je jouw maximale aantal fietsdagen hebt gefietst. Deze dagen heb je aan het begin ingevuld bij Persoonlijk doel.
 • 500 calorieën verbrand. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld meer dan 500 calorieën hebt verbrand.
 • 1.000 calorieën verbrand. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld meer dan 1.000 calorieën hebt verbrand
 • 2.000 calorieën verbrand. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld meer dan 2.000 calorieën hebt verbrand
 • 4.000 calorieën verbrand. Je ontvangt deze badge wanneer je opgeteld meer dan 4.000 calorieën hebt verbrand.

17. Ik krijg berichten van mijn buddy. Hoe werkt dit?

Er zit een chatfunctie op de app. Daarmee kan je berichten sturen naar je teamleden.

18. Ik werk in de nachtdienst. Hoe registreer ik mijn ritten met mijn fiets?

Het kan zijn dat je bijvoorbeeld om 23:00 uur met je nachtdienst start en de volgende dag je nachtdienst eindigt. Eén nachtdienst geldt voor één rit heen en één rit terug naar jouw huis. Je kunt de rit met je fiets registreren op de dag dat je nachtdienst begint of op de dag dat jouw nachtdienst eindigt. Een van beide dagen. 

Communicatie

19. Waar vind ik meer informatie?

20 Ik heb een vraag, maar het antwoord kan ik niet op de website vinden. Wat nu?

Stuur jouw vraag naar vitaliteitsonderzoek@overijssel.nl 

Menu