Enschede is beste grote fietsgemeente van Nederland

Tim
Fiets 4 minuten lezen

Dat fietsen in Enschede fijn is, weten we allemaal wel. Maar wist je dat Enschede in de running was om Fietsstad 2020 te worden? De gemeente staat in de top 5!

Grootste fietsonderzoek van Nederland

Wij Nederlanders kunnen ons bijna geen leven zonder fiets voorstellen. De fiets is zoveel meer dan zomaar een vervoermiddel. Je pakt direct lichaamsbeweging mee en hebt geen CO2-uitstoot. Daarnaast werkt fietsen ook lekker ontspannend en voor korte afstanden ben je bijna altijd sneller met de fiets!

Elke twee jaar organiseert de Fietsersbond daarom de Fietsstad-verkiezing. Gemeenten kunnen deelnemen en zich van hun beste kant laten zien, wat betreft het fietsbeleid.

Van 13 augustus tot en met 31 oktober 2019 kon de enquête voor beste Fietsstad van Nederland ingevuld worden en ruim 45.000 mensen deden dat. Maar liefst 4.088 mensen uit Enschede vulden de enquête in! En op 28 februari 2020 wordt tijdens het congres Fietsstad van de toekomst eindelijk bekend gemaakt wie heeft gewonnen.

Enschede als fietsstad

Laten we eerlijk wezen, fietsen in Enschede is heerlijk! Er zijn fijne fietsstraten waar je op je gemak doorheen fietst op je stalen ros en geen last hebt van ander verkeer. Of wat dacht je van de hoeveelheid fietsenstallingen die er beschikbaar zijn?

En dan hebben we natuurlijk het paradepaardje, de Fietssnelweg F35! Maar liefst 62 kilometer uitstekend fietspad van 4 meter breed, met goede verlichting en amper een kruispunt of verkeerslicht dat je tegenkomt. Niet voor niks is de Fietssnelweg F35 in 2019 uitgeroepen tot de beste fietssnelweg van Nederland.

Denk jij dat Enschede gaat winnen?

 

Update

Vrijdag 28 februari is Veenendaal uitgeroepen tot Fietsstad 2020 en Enschede is benoemd tot beste grote gemeente!

Steden en gemeenten zijn beoordeeld op een aantal punten.
● 8-80
Hoe is het om in deze gemeente te fietsen als kwetsbare fietser, dus al 8-jarige of als 80-jarig?
● Beleving
Hoe fijn is het om hier te fietsen? Levert het stress op of is de fietstocht net
ontspannen?
● Onderhoud
Worden de wegen en fietspaden goed onderhouden?
● Netwerk
Liggen de fietspaden op logische plekken of moet je veel omfietsen?
● Infrastructuur
Hoe is de kwaliteit van de infrastructuur? Zijn de fietspaden goed verhard en zijn er genoeg parkeerplekken?

Zo scoorde Enschede:
8-80: 4.2
Beleving: 4.3
Onderhoud: 4.1
Netwerk: 4.4
Infrastructuur: 4.2

Daarnaast zijn de steden en gemeenten ook nog getest op objectieve factoren.
● Omrijdfactor
Wanneer er hemelsbreed een route wordt gepland, hoeveel moet er dan meer gefietst worden om dat punt te bereiken? Hoe minder extra meters, hoe beter de score.
● Stedelijke dichtheid
Hoe dichter bebouwd de gemeente, hoe meer bestemmingen op fietsafstand liggen. Deze score wordt vergeleken met gemeenten van vergelijkbare grootte.
● Rotondes
Er kunnen punten gescoord worden als rotondes zijn ontworpen om fietsers voorrang te geven.
● 50 km/u
Het is minder veilig om te fietsen op wegen waar 50 km/u of meer gereden mag worden. Om fietsen veiliger te maken zijn er aparte fietspaden nodig. Wanneer de weg direct met de auto wordt gedeeld, is de score lager.

Zo scoorde Enschede:
Omrijdfactor: 3.4
Stedelijke dichtheid: 4.0
Rotondes: 5.0
50 km/u: 2.4
Totaalscore: 4.1

In totaal heeft Enschede dus een score van 4.1/5, een hele nette score! Er valt wel nog winst te behalen op bepaalde gebieden, zoals 50 km/u.

De Fietsersbond heeft een handige kaart samengesteld waarop je per gemeente kunt zien hoe er op verschillende vlakken is gescoord. Hoe scoorde jouw gemeente?

Poll

Menu