Fietsmaatjes naar het werk vs. Fietsmaatjes op een duofiets

Tim
Fiets 3 minuten lezen

Waarschijnlijk ken je mijn Fietsmaatjes-actie wel. Binnen twee maanden fietsen maar liefst 5.000 medewerkers in heel Overijssel regelmatig naar het werk. Mijn collega’s en ik zijn ontzettend trots op hoe zoveel mensen vaker kiezen voor groener, gezonder en goedkoper te reizen, en daarmee ook nog eens bij te dragen aan een betere bereikbaarheid in de regio. 

Maar wist je dat er nog een Fietsmaatjes actie bestaat? 

Fietsmaatjes op een duofiets

Fietsmaatjes.NL is een mooie organisatie waarbij mensen niet alleen samen fietsen, maar dat ook nog op dezelfde fiets doen! Het is een speciaal ontworpen elektrische duofiets. Fietsmaatjes.NL biedt mensen met een beperking in beweging, zien, horen of cognitie (bijvoorbeeld dementie) de kans om alsnog lekker te gaan fietsen. Deze mensen kunnen niet meer zelfstandig fietsen, maar wel met behulp van de duofiets en vrijwilligers. 

Door deze Fietsmaatjes hebben de gasten meer sociale contacten, komen ze vaker buiten en krijgen ze ook nog fysieke beweging. En dit allemaal dankzij de vrijwilligers die zich hier enthousiast voor inzetten. 

Op dit moment zijn er in Nederland bijna 900 gasten en 680 vrijwilligers die rondfietsen op een van de 47 duofietsen. Het doel is dat er eind 2022 minimaal 60 lokale Fietsmaatjes organisaties zijn. En dat gaat vast lukken, want in de afgelopen twee jaar zijn er 12 lokale Fietsmaatjes organisaties bij gekomen! Het totaal staat nu op 19 lokale organisaties. 

In de gemeenten van Overijssel zijn er nog geen lokale Fietsmaatjes organisaties, dus zie jij het zitten om deze samen met anderen in jouw gemeente op te zetten? Dan kan je daardoor het fietsen met een maatje voor ouderen, mensen met dementie of een andere beperking mogelijk maken! Op de website van Fietsmaatjes.NL vind je meer informatie over welke stappen je kan zetten om je eigen Fietsmaatjes organisatie op te zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=4orYlxCoMzQ&feature=youtu.be

Fietsmaatjes naar het werk

De Fietsmaatjes actie van Twente Mobiel heeft een ander insteek. In 2017 werd Fietsmaatjes voor het eerste georganiseerd door Twente Mobiel. In totaal werd er 40x de wereld over gefietst door ruim 2.000 deelnemers. Wat een resultaat! 

Ook dit jaar hebben we weer een Fietsmaatjes actie georganiseerd. Maar wat houdt het nou eigenlijk in? Met Fietsmaatjes stimuleren medewerkers elkaar om naar het werk te fietsen en de auto te laten staan. Een ervaren fietsers is de buddy, oftewel leider, van een team van maximaal 4 collega’s. De buddy moedigt de Fietsmaatjes aan om vaker de fiets te pakken en de auto lekker te laten staan. Voor elke dag dat er naar het werk wordt gefietst, krijgen Fietsmaatjes en de Buddy een financiële beloning. Hoe vaker er wordt gefietst, hoe hoger de beloning! 

En daarnaast leren Fietsmaatjes natuurlijk alle voordelen kennen van lekker naar het werk fietsen. Het is inmiddels wel bewezen dat fietsers fitter, gezonder en alerter op het werk zijn dan collega’s die met de auto komen. 

Doe jij al mee aan een, of misschien wel beide, Fietsmaatjes?

Poll

Menu