In 0 minuten naar de plaats van bestemming

Tim
Fiets 3 minuten lezen

Fietsen is sneller dan de auto. Dat las ik tenminste in een artikel. Tot mijn verbazing stond er zelfs dat dat op bijna alle afstanden geldt. Ook als je anderhalf uur naar je werk moet trappen. Hoe? Dat leg ik je uit!

Goed voor de gezondheid

Dat fietsen goed voor de gezondheid is wisten wij natuurlijk al lang. Maar wetenschappers van de Universiteit van Utrecht deden een wel heel bijzondere ontdekking. Volgens hun onderzoek, afgeleid uit cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie blijken mensen die gemiddeld 75 minuten per dag fietsen, ruim een half jaar langer te leven. Gemiddeld gezien, dat wel. Maar toch! Wie vlug meerekent komt dan tot de conclusie dat je door te fietsen langer leeft, dus meer tijd overhoudt in zijn of haar leven. En als je die stelling dan gedurfd doortrekt is fietsen waarschijnlijk de enige vorm van reizen die aan het eind van de streep geen tijd ‘kost’.

Auto kost meer tijd dan je denkt

Oké, fietsen kost dus eigenlijk géén tijd. Dat maakt hem altijd meer tijdbesparend dan welke vorm van reizen ook. Maar we hebben ook maar 24 uur in een dag, dus we hebben beperkte mogelijkheden voor onze reistijd. De auto is een vaak gekozen alternatief. Maar is dat wel de goede keuze? Hiervoor neem ik jullie graag mee naar het gedachtegoed van de filosoof Ivan Illich. Zijn theorieën worden vaak bestempeld als vergezocht, maar een kern van waarheid zit er wel in. En de vergezochte theorieën zijn voor mij juist extra interessant om over na te denken.

Stel: Je verdient € 2.500,- euro voor een werkweek van 40 uur. Je werk is een half uur rijden per enkele reis. Dat is ongeveer 20 uur per maand. Met de fiets zou je daar zeker 40 uur over doen. Maar voor een goede fiets betaal je nog geen € 1.000,- euro en na aanschaf heb je er vrijwel geen kosten meer aan. De auto daarentegen kost maandelijkse minimaal € 250,- aan vaste lasten en brandstof. Dat is iedere maand 10% van jouw loon. Dat wil zeggen dat je wekelijks 4 uur aan het werk bent om jouw auto te betalen.

Een alternatief is ook mogelijk. Je verkoopt de auto, gaat met je fiets naar het werk en past je contract aan naar 36 uur. Effectief ben je dan wekelijks net zo veel tijd kwijt aan je werk inclusief reistijd. Grote verschil is dat je nu waarschijnlijk langer leeft terwijl je gezondheid beter blijft. Neem je de onderhoudskosten en aanschafwaarde ook nog mee in de vergelijking, dan bespaar je zelfs tijd. Tijd die je ook aan andere dingen kan spenderen!

Als de fiets geen optie is

Ik snap het wel, de fiets is niet altijd een optie. Soms moet je veel spullen vervoeren of is je werk gewoon te ver weg. Het is altijd belangrijk om alle aspecten mee te nemen en op die manier te zoeken naar een manier van reizen die het meest gunstig is voor jou. En sommige mensen houden nu eenmaal van autorijden! Laat je vooral niet afschrikken door bovenstaande cijfers. Zie het alleen als een uitnodiging om jouw reisgedrag nog eens te onderzoeken. Want misschien is er wel een manier van reizen waarvan jij onder aan de streep veel gelukkiger wordt.

Poll

Menu