Thuiszorg stapt over op de e-fiets

Tim
Fiets 3 minuten lezen

“Hoe gaan we ervoor zorgen dat mensen in de thuiszorg gezonder én fitter hun werk kunnen doen?” Ik hoor het mijn baas nog zeggen op een vergadering bij Twente Mobiel. En ik hoor mezelf meteen mijn vaste antwoord schallen: “We laten ze fietsen!” Mijn baas keek me een beetje bedenkelijk aan. Thuiszorgers maken veel kilometers voor hun werk en werken onregelmatig, dus een overstap naar de fiets leek niet de makkelijkste oplossing.

Motortje voor de zorger

Maar ook zeker niet onmogelijk. Om thuiszorgers een steuntje in de rug te geven zorgde Twente Mobiel in samenwerking met de provincie Overijsel voor elektrische fietsen. Deze werden uitgedeeld aan 55 medewerkers van thuiszorgorganisaties Livio en Zorggroep Manna voor een periode van 6 maanden om te worden getest. Van november 2015 tot juni 2016 werden deze medewerkers door beiden organisaties goed gemotiveerd om te fietsen. En wat bleek? Ondanks de wintermaanden waarin de pilot werd gedraaid, verkoos ruim 69% van de groep 75% van de tijd de fiets boven de auto.

Ervaringsdeskundige

Een van de gebruikers tijdens de pilot bij Livio was Dini Terdinge. Zij is laaiend enthousiast over de test! “Ik vind de e-bike ideaal!” zei ze zelf al in een interview. “Hij brengt me overal naartoe, ik sta niet meer in de file en heb geen last van parkeerproblemen. Bij een beetje tegenwind zet ik mijn e-bike gewoon iets sneller en tegelijk geniet ik van de mooie natuur om mij heen.” Ook hoeft ze niet meer naar de sportschool. Dini zou haar e-bike niet meer willen missen.

Voordelen voor de organisatie

Ook thuiszorgorganisatie Livio is erg enthousiast over de pilot. De werknemers blijven gezond en er wordt een positieve bijdrage geleverd aan het milieu. Daarnaast is het een enorme kostenbesparing. Kilometers hoeven niet meer worden uitbetaald en vooral in steden als Enschede worden er een hoop parkeerkosten uitgespaard. Het meest tevreden zijn ze met de administratie die verminderd wordt. Kilometers bijhouden van 2200 medewerkers is bepaald geen feestje. Elke kilometer minder is dus mooi meegenomen.

Met de E-bike door het land

In Nederland werken in totaal 182.000 mensen in de thuiszorg. Twente Mobiel presenteerde het project op het landelijke Beter-Benutten congres waar allerlei organisaties nadenken hoe de spits verminderd kan worden. Zij lieten zien dat met deze kleine pilot-groep al 110 spitsmijdingen in de ochtend konden worden gerealiseerd en 55 in de avond. Dit houdt in dat in de testperiode van 33 weken er al 27.265 keer een auto minder in de spits heeft gestaan. En een auto in de spits kost tijd en daarmee geld. Naast de kostenbesparingen op het parkeren, de autokosten én de gezondheidsvoordelen is reizen met de (e-)fiets een geweldig alternatief. Het is dan ook niet gek dat verschillende zorginstellingen en andere bedrijven inmiddels interesse hebben getoond in het project.

Webinar

Ben je zelf een bedrijf dat interesse heeft in dit project? Op 11 mei geeft  Twente Mobiel een webinar over de ins en outs van deze pilot. Meld je aan via info@twentemobiel.nl. Wil je toch alvast meer weten? Stuur ons dan een mail met je vraag. Ik of een van mijn collega’s nemen dan contact met je op.

Poll

Menu