Veel gestelde vragen door Fietsmaatjes

Tim
Fiets 5 minuten lezen

Fietsmaatjes is van start. En hoe! 3 juni begonnen de eerste fietsers en afgelopen week tikten de teller 4.000 deelnemers aan. Dus besloten mijn collega’s en ik dat het zonde zou zijn om niet nog meer Overijsselse werknemers kennis te laten maken met de voordelen van fietsen. Er zijn nu nog 1.000 extra plekken bijgekomen, tot een maximum van 5.000 deelnemers.

In 2017 werd de Fietsmaatjes-actie in Twente georganiseerd op initiatief van mijn collega’s van Twente Mobiel. Toen werd in totaal 40x de wereld over gefietst door ruim 2.000 deelnemers en gaven zij aan de auto vaker te willen laten staan. Ook in West-Overijssel werd gezien dat de Fietsmaatjes-actie een succes was. Twente Mobiel en Slimme en Duurzame Mobiliteit regio Zwolle werken samen aan minder auto’s in de spits, meer gebruik van de fiets en een vermindering van de CO2-uitstoot in Overijssel. En organiseren dit jaar opnieuw Fietsmaatjes, in heel Overijssel.

Fietsmaatjes

Even voor wie het heeft gemist of nog onduidelijk is… “Wat is Fietsmaatjes nou eigenlijk?” Met Fietsmaatjes stimuleren medewerkers elkaar om naar het werk te fietsen. Een ervaren fietser nodigt maximaal vier collega’s die met de auto naar het werk rijden uit in zijn team. Deze buddy moedigt zijn Fietsmaatjes aan om (vaker) naar het werk te fietsen. Zowel buddy’s, als de deelnemende collega’s in het team krijgen dan een financiële beloning voor elke dag dat er naar het werk wordt gefietst. Deelnemers ontvangen per gefietste dag een beloning van 1x woon-werk afstand en buddy’s voor elke dag dat een collega in het team naar het werk fietst. Hoe vaker er naar het werk wordt gefietst, hoe hoger de beloning. Dat is toch best lekker voor de portemonnee?!

Naast de beloning die je krijgt als deelnemer aan Fietsmaatjes is het natuurlijk een mooie kennismaking met alle voordelen van fietsen naar je werk. Zo is bewezen dat fietsers fitter, gezonder en alerter op het werk zijn dan autorijdende collega’s. Ook geniet je nog meer van het mooie zomerse weer tijdens je fietsrit.

Fietsmaatjes-app

Om te kunnen meten dat er wordt gefietst moet je gebruik maken van de Fietsmaatjes-app. Helaas hadden we de eerste weken een paar problemen met de app. Ik kreeg dan ook veel vragen binnen via de helpdesk. Heel vervelend natuurlijk! Om je op weg te helpen heb ik een aantal vragen hieronder voor je op een rijtje gezet en beantwoord ik veelgestelde vragen ook regelmatig via mijn Facebookpagina en Twitter.

 • “Mijn rit is ongeldig verklaard, terwijl ik wel naar mijn werk heb gefietst.”
  Halverwege deze maand ontstonden er problemen met de app waardoor sommige ritten niet werden gemeten of werden onderbroken. Een rit werd dan als ongeldig verklaard en dat is natuurlijk heel vervelend als je wel hebt gefietst. Inmiddels zou dit probleem met een update van de app zijn opgelost. Check dus in de App Store of Play Store of je de laatste versie hebt. Mocht je opnieuw tegen dit probleem oplopen, controleer dan eerst of je GPS aan staat. Staat die aan? Dan kun je een screenshot van de afgekeurde rit opsturen via het Fietsmaatjes-contactformulier en kunnen mijn collega’s de rit zonodig aanpassen.
 • “Ik ben volgens de app eerder op mijn locatie”
  Er wordt in de app rekening gehouden met een straal rondom je werklocatie. In de Fietsmaatjes-app wordt het bereiken van je eindbestemming dan ook eerder gezien. Dit is om te voorkomen dat je locatie wordt gemist, de app aan blijft staan en daarmee je batterij leeg trekt. Maar wees gerust. Je dagbeloning staat vast. Is je rit dus geldig verklaard, dan heb je recht op je dagbeloning.
 • “Ik werk op meerdere locaties. Kunnen die allemaal gemeten worden?”
  Als je werkgever meedoet aan Fietsmaatjes dan kun je inderdaad meerdere locaties aangeven. Een voorwaarde is dan wel dat de vestiging waar het om gaat ook is opgegeven door je werkgever en in de app is te vinden. Dat checken en wijzigen kun je doen via de instellingen. Daar vind je de optie “Vestiging” en kun je zo nodig de locatie wijzigen. Staat de vestiging er niet tussen, dan kun je dit zelf of je werkgever aan laten geven via het Fietsmaatjes-contactformulier.
 • “Ik heb vorige keer meegedaan. Mag ik opnieuw meedoen?”
  Als je in 2017 hebt meegedaan aan Fietsmaatjes kun je dit jaar opnieuw meedoen. Als het goed is heb je toen de voordelen van het fietsen ervaren en fiets je nu nog steeds. Je kunt dan ook alleen meedoen als buddy om zo andere collega’s te motiveren om ook te gaan fietsen. Het is dus niet mogelijk om opnieuw in een team van een buddy mee te doen.
 • “Moet ik als buddy ook fietsen?”
  Als het goed is, ben je als buddy als een gemotiveerde fietser en fiets je natuurlijk zo vaak mogelijk ;-). Maar het is voor je beloning niet nodig, want die is afhankelijk van hoe vaak jouw teamleden fietsen. In de app kun je wel je eigen prestaties bijhouden.
 • “Hoe motiveer ik mijn collega’s om te gaan fietsen?”
  Met je enthousiasme natuurlijk! Moedig ze aan, vertel ze hoe goed bezig ze zijn, wat ze straks met de beloning kunnen kopen of doen en, en, en… Je kunt het zo gek niet bedenken! Verras je teamleden eens. Soms zijn de kleinste beloningen de beste.

Mocht jouw vraag hier niet tussen staan, dan kun je voor meer informatie en vragen ook terecht op timreist.nl/fietsmaatjes . Ook kun je daar nog snel je werkgever op de hoogte brengen van de Fietsmaatjes-actie en zien hoeveel plekken er nog vrij zijn. Maar zoals gezegd… Wees er snel bij, want op is nu dus echt op!

Poll

Menu