Kantoor met uitzicht op het voetbalveld

Tim
Thuiswerken 3 minuten lezen

De vakantie is weer voorbij! Op kantoor is de drukte daarmee ook weer terug. Verhalen van collega’s over campingavonturen met de kinderen, die de gaafste festivals hebben bezocht of weer haastig het werk oppakken wat is blijven liggen. In de vakantietijd heb ik geregeld thuisgewerkt, omdat mijn collega’s er toch niet waren. Zo kon ik ook op de reistijd besparen en hield ik, door de werktijden aan te houden, aan het eind van de dag toch tijd over. Kon ik mooi een drankje drinken op het terras en van het mooie weer genieten. Maar hoe bleef ik werken in een saai leeg huis terwijl iedereen buiten aan het genieten was van de vakantie?

Tijd is essentieel

Om effectief thuis te kunnen werken is het extra belangrijk goed met je tijd om te gaan. Het is ontzettend verleidelijk om in de ochtend een uurtje langer te blijven liggen, maar daarmee wordt het werk niet gedaan. En als je dan eenmaal bezig bent, en lekker in je ritme zit, hoe stop je dan op tijd? Daarom begin ik mijn dag stipt om half 9 met een planning. Ik neem een kwartier om precies op te schrijven wat ik moet doen en hoe lang ik daar voor nodig heb. Op die manier weet ik zeker dat het werk wat ik wil doen ook echt gebeurt.

Communiceer

Mijn neefjes en nichtjes wonen in de buurt. Super leuk, want zo zie ik ze lekker veel. Maar het is ook een risico. Want als papa en mama zeggen dat ze geen ijsje mogen, dan gaan ze naar ome Tim. Die zit gewoon thuis aan de keukentafel. Ik probeer dan ook altijd goed te communiceren met de mensen om mij heen. Want dat ik thuis ben wil niet zeggen dat ik niet aan het werk ben! In plaats daarvan trek ik na de lunch mijn voetbalschoenen aan, trap een balletje op het veld naast m’n huis, om daarna weer voldaan en met een fris hoofd aan het werk te gaan. Maar alleen op de dagen dat het op mijn planning staat!

Rust geeft ruimte

Mijn huis is anders dan kantoor. Alles in huis herinnert mij wel aan die verschillende dingen die ik heb meegemaakt. Een vaatwasser die nog moet worden uitgeruimd, een kapot glas van de avond ervoor of die puzzel die ik niet opgelost krijg. Daarom richt ik voor het thuiswerken een aparte plek in. Opgeruimd, overzichtelijk en gescheiden van de rest. Hierdoor heb je het gevoel dat je op kantoor bent, ook al ben je nog in je eigen huis.

Ritueel

Iedere dag als ik naar mijn werk ga trek ik een nette spijkerbroek aan. Ik draag een mooi overhemd, zorg voor blinkende schoenen en ga nooit de deur uit zonder dat mijn tanden zijn gepoetst. Als ik werk vanuit huis doe ik precies hetzelfde. Het klinkt heel logisch, maar ik betrapte mij laatst op een mail beantwoorden in mijn pyjama. Gewoon omdat ik haast had en de mail de deur uit moest. Door je dagelijkse werkritueel voort te zetten, ook als je niet naar kantoor toe hoeft, voelt de dag meer als werken. En dat zorgt er weer voor dat jij deze herfst niet aan het file-ritueel mee hoeft te doen!

Wat zijn jouw ervaringen met thuiswerken? Heb jij nog goede thuiswerk tips? 

Poll

Menu