Thuis: Het nieuwe kantoor

Tim
Thuiswerken 3 minuten lezen

“Hé Tim, die blogs van jou, kun je die niet net zo goed thuis gaan schrijven?” Ik kijk mijn baas verbaasd aan. “Is dit een manier om van mij af te komen?” Mijn baas begint te lachen en schud zijn hoofd. “Nee Tim, dit is een manier om met de tijd mee te gaan. Jij krijgt meer flexibiliteit en hier op kantoor is je bureau af en toe te gebruiken door anderen. Denk er maar eens over na!”

Dat heb ik gedaan. De hele week al ben ik voors en tegens tegen elkaar weg aan het strepen. Hoe meer ik blijf denken, hoe meer de balans doorslaat naar de voors. Zo bespaar ik bij twee dagen thuiswerken in de week toch al gauw drie uur reizen uit. Mijn auto wordt minder gebruikt en ik heb geen stress van de verkeerschaos om mij heen.

Flexibiliteit

Naast drie extra uur in de week krijg ik er ook veel flexibiliteit voor terug. Natuurlijk, mijn werk moet af, maar voor mijn baas maakt het niet uit of ik dat om 9.00 uur ’s ochtends of 19.00 ’s avonds doe. Die extra lange wandeling, omdat het herfstzonnetje onverwachts lekker schijnt, kan ik maken zonder dat iemand daar last van heeft. Eenmaal terug is mijn hoofd helemaal leeg om fris aan het werk te gaan.

Voor de baas

Ook mijn baas is blij met het systeem. Ik werk nog steeds drie dagen op kantoor en mijn collega werkt er maar twee. Wij delen dan samen een bureau. Moet je voorstellen wat dat voor ruimte en extra mogelijkheden biedt! En die collega? Die kan nu drie dagen lang bij zijn kinderen zijn. Hij brengt ze naar school, gaat dan aan het werk en haalt de kinderen aan het eind van de dag weer op. Win/win voor iedereen.

Eigen verantwoordelijkheid

Toch zijn er natuurlijk ook nadelen. Thuis ben je misschien sneller afgeleid en je moet wel discipline hebben om je werkzaamheden te doen. Ook is het contact met collega’s voor een deel weg. En daarmee ook een stuk inspiratie en begeleiding van je teamleider. Daarnaast kan je leidinggevende niet zo goed controleren wat je doet, maar dat zie ik niet als een probleem. Mijn baas verwacht meer van mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik voel me vereerd dat hij me zoveel vertrouwt en dat motiveert mij nog meer om te laten zien dat ik het flexibele werken aankan. Eens zien of ik dat kan waarmaken…

Mijn lijstje met voor en tegens is wel compleet en ik weet wat ik mijn baas ga vertellen: ik blijf wat vaker thuis. Ik zie mijzelf al zitten met mijn sloffen aan in mijn eigen huis. Mijn eigen muziek op de achtergrond en koffie zoals ik hem graag drink. En ik zal me verheugen op de dagen die ik op kantoor ga werken, met mijn collega’s om mij heen. Daarnaast zien en spreken we elkaar via Skype. En dan schrijf ik mijn volgende blog gewoon lekker thuis.

Wat zijn jouw ervaringen met thuiswerken?

Poll

Menu