Thuiswerken met kinderen. Hoe dan?

Thuiswerken 5 minuten lezen

Wow! Ben jij op dit moment ook zo’n superheld die het werk met kinderen thuis combineert? Of een poging daartoe doet? Een hele uitdaging he? Het vraagt voor iedereen in huis een hoop flexibiliteit. Opeens ben je niet alleen meer werknemer, partner en ouder. Je bent in veel gevallen ook nog eens juf of meester. En dat allemaal tegelijk! Dat vraagt wel een hoop van je. Grote kans dat het zelfs een hoop stress oplevert om alles te combineren en om een balans tussen alle rollen te vinden.

Ik heb via social media een paar vragen gekregen hoe je werk met privé kunt combineren. Daarom ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe je een effectieve werkdag kunt hebben met kinderen om je heen.

Deel het (t)huiswerk

Wat een gekke situatie he? Opeens werken we grotendeels thuis. Misschien zelfs wel voor de eerste keer. Ook voor je kind is dit natuurlijk een gekke situatie. Normaal gesproken gaat hij of zij nu gewoon naar school, krijgt les van een docent en speelt met vriendjes en vriendinnetjes. Nu ziet je kind je thuis aan het werk en word je ook nog eens gevraagd om te helpen bij rekensommen of om mee te kleuren.

Weten jullie van elkaar al waar jullie precies mee bezig zijn? Heb je je kind al eens laten zien waarmee jij bezig bent en doet? Weet je wat je kind precies doet? Door een keer te laten zien wat jij voor werk doet en vraagt naar zijn of haar schoolwerkjes neem je elkaar mee in elkaars wereld. Je zorgt voor begrip naar elkaar. Daarmee creëer je ook een stukje veiligheid.

Het is ook meteen een manier om duidelijk te maken dat en wat belangrijk is om te doen. Dat je nu echt even moet werken. Zodat je daarna samen kunt kleuren en knutselen.

Met z’n allen een plannetje maken

Jij en je kinderen hebben ieder hun eigen gewoontes. Houd daar ook in deze situatie zoveel mogelijk aan vast. Zitten jullie tegelijkertijd aan de keukentafel? Dan is dat een mooi moment om samen een dagplanning te maken. Spreek af wanneer jij en je partner werken. Maar ook wanneer je misschien wel even tijd hebt om samen te puzzelen of te helpen met dat ene rekensommetje. Maak daar ook gewoon tijd voor.

Verwacht niet dat thuiswerken met kinderen net zo productief zal zijn als dat je op kantoor aan het werk bent. Alhoewel je nu alle net-te-lange koffiepraat-momenten met je collega’s mist, wat ook juist weer tijd oplevert. Daarom is het belangrijk om ook tussendoor duidelijke grenzen aan te geven. Blijf met je kinderen en partner praten over zaken die beter kunnen, maar ook over wat wél goed gaat. Zo voorkom je dat de spanning thuis oploopt. Communiceren is, zeker nu, belangrijk.

Houd je kinderen bezig

De schoolgaande kinderen zijn wel even zoet met het schoolwerk. Dat gaat tenslotte ook gewoon door. Is dat klaar of gaan je kinderen om je aandacht vragen? Dan zijn er genoeg manieren om ze toch bezig te houden. Zo kun je onderaan dit artikel een leuke kleurplaat vinden. Maar je kunt je kinderen ook klusjes in huis geven, een leuke serie aanzetten of een spelletje laten spelen.

Ben je klaar met werken? Sluit je dag dan samen af met leuke dingen en gezelligheid. Je hebt nu geen reistijd. Die tijd kun je nu bijvoorbeeld besteden aan een wandelingetje met je kinderen. Of lekker samen koken.

Afspraak is afspraak, maar flexibel

Niet alleen thuis is het belangrijk om goede afspraken te maken. We zitten allemaal in deze thuiswerksituatie en moeten dat voorlopig nog even accepteren. Het is daarom roeien met de riemen die we hebben. Ook je werkgever zal dat begrijpen. Maak daarom – als dat mogelijk is – afspraken over flexibele werktijden, een afwisselende taakverdeling en zorgtaken met je werkgever. Maar vergeet dan niet je collega’s hier ook over te informeren. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn.

Ik kan je een hoop tips geven hoe je het beste met je kinderen om kunt gaan in deze situatie. Maar er zijn vast collega’s die in hetzelfde schuitje zitten. Vraag ook hen zeker om tips en adviezen. Ervaar je problemen, blijf daar dan ook niet te lang mee lopen. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe eerder er een oplossing gevonden kan worden. Desnoods bij je werkgever.

Vergeet ook niet te genieten van elkaar.

Ik heb ook heel benieuwd hoe jij omgaat met het thuiswerken met kinderen thuis. Hoe gaat dat jou af en heb je misschien tips voor andere ouders? Deel ze dan hieronder.

Kleurplaten

Download de Sofie-kleurplaat
Download de Tim-kleurplaat

Poll

Menu