Thuiswerkplekken. Waar in huis werk jij?

Thuiswerken 5 minuten lezen

Heb jij je werkplek thuis al gevonden? Er zijn er meer dan je denkt en de een is toch iets meer geschikt dan de ander. Ik werk altijd al regelmatig thuis en ik heb verschillende plekken geprobeerd. Nu we worden verzocht om zoveel mogelijk thuis te werken vanwege het Coronavirus, deel ik graag mijn ervaringen met je.

Allereerst is het belangrijk dat je thuiswerkplek veilig, gezond en goed verlicht is. Dat geldt voor een werkplek buiten de deur, maar ook thuis. Het is wettelijk vastgelegd in de arbowet. Wanneer dat niet het geval is, dan kun je je werkgever vragen om je te helpen en zo nodig vragen om de nodige middelen.

Maak van werken vanuit bed geen traditie

Regelmatig hoor ik mensen over thuiswerken vanuit bed. Ze starten er hun dag, werken wat mailtjes af of werken er soms hele dagen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens een mailtje heb verstuurt vanuit bed. Het is gewoon heel verleidelijk. Toch kan ik het afraden om er een traditie van te maken.

Werken vanuit bed zorgt voor een dunne scheidingslijn tussen werk en privé. Onbedoeld zul je een link leggen tussen je werk en bed. De link met het bed kun je beter voor andere zaken gebruiken. Daarom adviseer ik je ‘gewone’ ochtendritueel ook tijdens het thuiswerken aan te houden. Op tijd uit bed en de reistijd die je anders zou hebben kun je inzetten om te sporten of dat snel dat wasje doen, waar je je anders door zou laten afleiden.

De tuin is geschikt voor nieuwe ideeën

Nu het steeds lekkerder weer wordt is het ook verleidelijk om in de tuin te gaan zitten met de laptop. Aan frisse lucht geen gebrek en wie wil er nou niet van het lentezonnetje genieten? Toch is de tuin of een balkon niet de meest natuurlijke plek om te werken. Er is meer afleiding van je omgeving. Vogeltjes die zingen, de wind, wisselende temperaturen en het zonnetje die ervoor zorgt dat je je scherm kunt lezen. Je zal waarschijnlijk dan ook minder effectief aan het werk zijn als je in de tuin werkt.

Voor een simpele taak, een mailtje beantwoorden of om even pauze te houden is de tuin als werkplek zeker geschikt! De frisse lucht is altijd goed. Of houd er eens een brainstormsessie met jezelf. Juist een andere omgeving kan voor nieuwe ideeën zorgen.

De bank is een prima middenweg

We kunnen over het algemeen makkelijker werken in een omgeving waar we ons thuis voelen. Zo vind ik het ook wel eens fijn om relaxed op de bank te werken met de laptop op schoot. Het is daarom een prima plek om aan taken te werken waar je relaxed en iets minder geconcentreerd aan hoeft te werken.

Wanneer je op de bank zit is het wel heel belangrijk dat je regelmatig van houding verandert. Ik merkte zelf dat ik last van mijn nek kreeg wanneer ik te veel op de bank werkte. Dat heeft ermee te maken dat je snel een onnatuurlijke houding aanneemt. Dat valt op te lossen door rechtop te gaan zitten of regelmatig te wisselen van houding. Of om tussendoor op te staan voor een glas drinken.

De eettafel kan afleidend werken

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een aparte kamer thuis te werken. In dat geval kun je de keuken- of eettafel prima gebruiken. Belangrijk is dan wel dat deze opgeruimd is. Net als de omgeving. Aan de eettafel heb je vaak ook uitzicht op de woonkamer en dus op rommel of andere zaken die je van je werk kunnen afleiden.

Wanneer er meer mensen thuis zijn is het voor hen aantrekkelijker om tegen je te praten wanneer je in de woonkamer, of aan de keukentafel werkt. Dat is natuurlijk heel gezellig, maar om lekker door te kunnen werken is het belangrijk om daar duidelijke afspraken over te maken. Zeker in tijden waarin je op elkaar bent aangewezen.

Met kinderen in huis zijn die afspraken nog belangrijker. Ik heb zelf geen kinderen, maar als ik kijk naar collega’s dan zie ik dat zij een duidelijke verdeling maken wie wanneer werkt en wie wanneer de kinderen op zich neemt. Een prima verdeling en zo nodig kun je je werktijden, natuurlijk in overleg met je werkgever, aanpassen. Zo werken mijn collega’s ook vaak als de kinderen op bed liggen.

Een bureau is een prima werkplek

Het liefst werk ik aan een bureau. Zoals ik dat ben gewend. Opgeruimd, geen afleiding en alleen bedoeld voor mijn werk. Er staat een laptop, wat papier en een bureaulamp. Toegegeven, gedurende de dag maak ik er soms een rommeltje van. Maar ik zorg dat dat aan het einde van de werkdag ook weer opgeruimd is. En ook voordat ik via videoconference aan mijn collega’s een update van mijn werk geef. Dat doen we nu twee keer per week. Om te overleggen en ook om te kijken hoe het met iedereen gaat. Zo letten we ook een beetje op elkaar.

Het grootste nadeel van het werken aan een bureau in een apart kamertje, is dat ik vaak door blijf gaan in het werk. Een pauze tussendoor is belangrijk en dat vergeet ik nog wel eens. Mijn collega Sofie gaf mij de tip om de Pomodorotechniek toe te passen, waarbij je elke 25 minuten een pauze van 5 minuten inlast en elke 4 uur een van 25 minuten. Die bevalt tot nu toe wel.

Heb jij zelf tips?

Vanwege het Coronavirus werken we vaker thuis. Voor de een is dat gesneden koek, voor de ander een probleem.  Heb jij ook een thuiswerktip? Laat het dan weten op een van onze social kanalen. Zo helpen we elkaar!

Poll

Menu