Zo werk je effectief thuis

Thuiswerken 3 minuten lezen

Er wordt momenteel veel gesproken over thuiswerken vanwege de uitbraak van het coronavirus. Om verdere verspreiding te voorkomen wordt er door het RIVM opgeroepen om op je hygiene te letten, maar ook om zoveel mogelijk thuis te werken.

Sommigen van ons werken vaker thuis, voor anderen is het nog nieuw. Om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, heb ik een aantal handige tips voor je. Zó kun je effectief thuiswerken.

Tip 1: Zorg voor een opgeruimde werkplek

Iedereen werkt natuurlijk op een andere manier, maar waar de meeste mensen wel behoefte aan hebben, is een goede werkplek. Zorg dat je werkplek opgeruimd is en er zo min mogelijk afleiding te vinden is. Of dat nou in een apart kantoortje in je huis is, of gewoon aan de keukentafel.

Tip 2: Maak een to do-lijstje

Zet al je taken voor die dag op een handig lijstje en vink telkens af wanneer je klaar bent met een klus. Zo heb je voor jezelf een fijn overzicht en kun je aan het einde van de dag ook terugblikken op wat je allemaal hebt gedaan.

Tip 3: Kijk naar je werktijden

Sommige mensen zijn productiever in de ochtend, anderen net in de middag of avond. Zoek voor jezelf uit welke werktijden voor jou het meeste opleveren en pas je werk daar op aan. Maar kijk ook uit dat je werk niet overloopt in je vrije tijd. Wanneer je werkdag erop zit, kijk dan ook niet stiekem nog een keer tussendoor naar je mailbox.

Tip 4: Zorg voor goede communicatiemiddelen

Wanneer je een dag thuiswerkt, heb je soms alsnog je collega’s nodig. Het is daarom fijn om duidelijke communicatiemiddelen te hebben en je collega’s goed te kunnen bereiken. Je kunt andere mensen natuurlijk mailen, bellen of een bericht sturen via Whatsapp, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een tool als Slack? Voor elke onderwerp is een kanaal aan te maken en bestanden kunnen gemakkelijk gedeeld worden. Ook programma’s zoals Skype, Zoom en Google Hangouts zijn handig, wanneer je een videocall wil houden.

Tip 5: Ontspan je!

Een risico met thuiswerken is dat je nog wel eens wil vergeten om pauze te nemen, of veel langer doorgaat dan normaal. Probeer elk uur even op te staan om iets te drinken te halen of je kat een aai over z’n bol te geven. Kijk ook of je tijdens je lunchpauze even naar buiten kunt gaan om een stukje te lopen. Zo krijg je lekker frisse lucht en zit je niet de hele dag binnen.

Dat waren mijn belangrijkste thuiswerktips! Ik werk thuis een stuk productiever omdat ik volle focus op m’n werk heb en mijn achterstallig werk komt zo ook een keer klaar, maar het is ook een stuk minder sociaal. Daarom heb ik twee keer per week een gezamenlijke groepsvideo-call, zodat we in contact blijven met elkaar en weten wat we aan het doen zijn.

Wat is jouw beste thuiswerktip?

Poll

Menu