Vitaliteitsonderzoek

Uit eerdere evaluaties van de fietsactie Fietsmaatjes blijkt dat gezondheid de belangrijkste reden is om te gaan fietsen.

Met het Vitaliteitsonderzoek onderzoeken wij wat het effect is van fietsen op gezondheid. Vijf grote Overijsselse organisaties doen mee aan het onderzoek: Abbott, Apollo Vredestein, ROC van Twente, gemeente Enschede, Liberein. Deelname aan dit onderzoek is uitsluitend voor werknemers die bij deze organisaties werken.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek wordt uitgevoerd door hogeschool Windesheim, GGD en Tigra. Zij meten op verschillende momenten de fysieke gesteldheid van de testpersonen, nemen vragenlijsten af en voeren verschillende groepsgesprekken om inzicht te krijgen in de gezondheidseffecten. De fietsritten worden gedurende het onderzoek geregistreerd met de Fietsmaatjes app.

De eerste metingen vinden in december plaats. In totaal zullen ongeveer 110 personen meedoen aan het onderzoek: 80 testpersonen (‘deelnemers’) die doorgaans met de auto naar het werk rijden en 30 buddy’s die hoofdzakelijk naar het werk fietsen.

Teameffort

Gedurende het onderzoek werken collega’s samen aan hun gezondheid en vitaliteit. Buddy’s en deelnemers vormen samen een team. De buddy’s moedigen hun teamgenoten aan om zoveel mogelijk te fietsen. Want hoe meer er gefietst wordt, hoe hoger de beloning die zij ontvangen!

Vragen

Heb je verder nog vragen over het Vitaliteitsonderzoek? Dan vind je hier veelgestelde vragen van deelnemers & hier veelgestelde vragen van buddy’s.

Meer informatie

In de algemene voorwaarden van dit onderzoek staat nader beschreven wie aan het onderzoek mee mogen doen en wat er bij deelname wordt verwacht.

 

Gerelateerde acties

 

Menu